“Otadžbina” najoštrije osuđuje kažnjavanje Ivana Todosijevića

0
146

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije «Otadžbina» najoštrije osuđuje kažnjavanje Ivana Todosijevića sa dve godine zatvora zato što je izjavio da je slučaj Račak isceniran da bi se bombardovala Srbija od strane NATO pakta.

U saopštenju izdatim ovim povodom ‚‚Otadžbina‚‚ je istakla da je slučaj Račak isceniran, kao što su incenirani Markale u Sarajevu posle čega su bombardovani Srbi u BiH i kao što je izmišljena priča o biološkom oružju Sadama Huseina da bi se isti srušio i na kraju likvidirao. Falsifikati kod Albanaca nisu nova stvar u ostvarivanju političkih i nacionalnih ciljeva. Najeklatantniji primer je prisvajanje Đurđa Kastriotića kod Albanaca poznatog kao Skenderbeg gde svaki grad ima trg ili ulicu koja nosi njegovo ime. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije «Otadžbina» podseća građane Srbije da je otac Đurđa Kastriotića Ivan Kastriotić sahranjen u manastiru Hilandar kao i njegov rođeni brat Repoša koji se u istom manastiru zakaluđerio. On sam je sahranjen u pravoslavnoj crkvi svetog Nikole u Lješu, a spisi iz dubrovačkih arhiva jasno govore da se radi o srpskoj feudalnoj porodici.

Slučaj Ivana Todosijevića samo pokazuje kakav će biti život Srba kada se Aleksandar Vučić bude «razgraničio» i priznao samoproglašenu republiku Kosovo. Ova presuda pokazuje u kakvo pravosuđe je predsednik Srbije suprotno Ustavu integrisao srpske sudije na Kosovu i Metohiji koji su položili zakletvu pred Hašimom Tačijem za kim i dan-danas postoji poternica za ubistvo pet srpskih policajaca.

Nažalost, to nije sve. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić srbuje na prazno u leru protiv presude Ivanu Todosijeviću da bi se u isto vreme sastajao sa predsednikom političke stranke Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem u Berlinu kao i sa njegovim poslanicima u Tirani. Razlog za sastanke sa članovima separatističkih stranaka iz Prištine je želja srpskog ministra da Aljbin Kurti u svoju vladu uključi i «Srpsku listu». Na presudu Ivanu Todosijeviću visokom čelniku «Srpske liste» ista je najavila da će njeni članovi i funkcioneri napustiti sve institucije samoproglašene republike Kosovo, bilo centralne, bilo lokalne. U tako nešto je teško poverovati s obzirom da su oni do sada u više navrata najavljivali da će to da učine, a do sada nisu ostvarili svoju nameru. Od njih ništa ne zavisi. Za takve političke odluke predsednik Srbije nema kuraži.

U svojim izjavama počev od Aleksandra Vučića pa do ostalih čelnika Srpske napredne stranke uslov da se nastave pregovori sa Prištinom jeste ukidanje takse od sto odsto na robu iz centralne Srbije. Pristojan odgovor separatistima bio bi uvođenje recipročnih mera ali za takav korak Aleksandar Vučić nema hrabrosti. Za državu Srbiju mnogo je važnije da kao uslov za nastavak pregovora bude ukidanje odluke o formranju vojske Kosova koja je suprotna Rezoluciji 1244 SB nego ukidanje taksi na srspku robu. Ali imajući u vidu kako režim u Srbiji preko raznih Stefanovića, Tešića, Pušica prodaje oružje islamskim teroristima u Siriji, ukrajinskim nacionalistima u Dombasu što ne bi prodavali mine iz Krušika i kosovskim separatistima u Prištini pošto je otvoreno novo tržište-navedeno je na kraju saopštenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here