Održan sastanak privrednika i inspektora rada o bezbednosti i zdravlju na radu

0
95

U organizaciji Srednjebanatskog upravnog okruga i Regionalne privredne komore Zrenjanin u Multimedijalnoj sali gradske kuće održan je zajednički sastanak privrednika i inspektora rada. Sastanka je za temu imao primenu propisa u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

U Multimedijalnoj sali gradske kuće održan je sastanak kom su prisustvovali pirvrednici i inspektori za rad. Sastanak je za temu imao primenu zakonskih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Inicijatori sastanka su Srednjebanatski upravni okrug i Regionalna privredna komora Zrenjanin. Ispred okruga obratila se načelnik Snežana Vučurević koja je istakla da inspekcijski nadzor podrazumeva partnerski odnos privrednika i državnih organa i da je održani sastanak upravo plod dobre saradnje SBUO i privrednika. Direktor RPK Predrag Stankov takođe je potvrdio dobru saradnju između državnih i privrednih subjekata i istakao da panel treba da doprinese tome da se privrednici, pre svega građevinci, upoznaju sa propisima koji se tiču bezbednosti i zdravlja na radu kako bi predupredili moguće povrede na radu.

Kada je u pitanju statistika u prvih 11 meseci ove godine na teritoriji SBUO zabeleženo je smanjenje broja povreda na radu. Dogodilo se 35 teških povreda na radu, teških povreda sa smrtnim ishodom nije bilo, a zabeležena je jedna smrtna povreda. Najčešće se povrede dešavaju u oblasti industrije, građevinarstva i poljoprivrede.

Do povreda na radu dolazi kako zbog propusta poslodavaca tako i zbog propusta samih radnika,a ove godine podneto je 100 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka i 2 krivične prijave.

Zaključak održanog sastanka je da i poslodavci i radnici moraju primenjivati propise iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu kako bi se nastavio trend smanjenja broja povreda na radu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here