U Baroknoj sali održano predavanje pod nazivom “Kako obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju i opremu”

0
136

U Baroknoj sali gradske kuće održano je predavanje pod nazivom “Kako obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju i opremu” kom je prisustvovalo oko 150 poljoprivrednika.

Prisutnima se obratio i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radojević, koji je rekao da su gotovo sve mere pokrajinskog sekretarijata usmerene na mehanizaciju, a sa ciljem povećavanja konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava te da nikada nije više izdvajano u agrarni budžet Vojvodine nego što je to učinjeno u ovoj godini. On je još istakao i da ono što budi najveće interesovanje poljoprivrednika jeste nabavka sistema za navodnjavanje i nabavka protivgradnih mreža, ali i start up programi za mlade poljoprivrednike.

Predavanje je održano pod pokroviteljstvom pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom iz Zrenjanina. Prisutno je bilo oko 150 poljoprivrednika sa teritorije Srednjobanatskog upravnog okruga.

U organizaciji konferencije učestvovalo je i Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika, koje je osnovano s ciljem da se mladi ljudi zadrže na selu.

Od poljoprivrednika se moglo čuti da su im ovakvi vidovi edukacije veoma važni, a da su trenutni uslovi kada je u pitanju obnova poljoprivredne mehanizacije relativno dobri, ali da bi mogli biti i bolji.

Proizvođači poljoprivredne mehanizacije su istakli da od subvencija prilikom nabavke traktora korist imaju svi, kako oni tako i poljoprivredni proizvođači, a posredno i država i da je bez savremene poljoprivredne mehanizacije nemoguće opstati u sferi agrobiznisa i poljomehanizacije te da se moraju pratiti svetski trendovi koji se kreću u smeru mašina širih radnih zahvata i digitalizacije.

Predavanja kao ovu u našem gradu održana su do sad U Novom Sadu, Rivici i Novom Bečeju, a cilj im je da povežu poljoprivredne proizvođače kako sa ministarstvom i pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu tako i sa proizvođačima poljoprivredne mehanizacije kako bi se upoznali sa kreditnim linijama koje postoje i sa konkursima na koje mogu aplicirati kako bi što uspešnije obnovili svoju opremu koja je u Srbiji u proseku starija od 60 godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here