Donet pravilnik o izmenama pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku biljnu proizvodnju

0
123

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik  o izmenama pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku biljnu proizvodnju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o izmenama pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku biljnu proizvodnju. Izmenama Pravilnika podsticaji koji se ostvaruju za organsku biljnu proizvodnju uvećavaju se za četiri stotine odsto od iznosa za podsticaje koji se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju isplaćuju za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju. To znači da proizvođači mogu da ostvare dvadeset šest hiljada dinara po hektaru. Prošle godine uvećanje podsticaja iznosilo je sto dvadeset odsto. Ukupni maksimalni iznos koji korisnik podsticaja može da ostvari je pet stotina dvadeset hiljada dinara, dok je lane taj iznos bio dve stotine dvadeset osam hiljada osam stotina dinara.

Pravo na podsticaje ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva uz uslov: da je sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom zaključio ugovor o vršenju kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji koji važi za godinu za koju se podnosi zahtev za korišćenje podsticaja. Dalji uslov je da u slučaju zakupa poljoprivrednog zemljišta na kome se obavlja organska proizvodnja ili u slučaju zemljišta koje je dobijeno na korišćenje ima zaključen ugovor o zakupu, odnosno o korišćenju zemljišta najmanje tri godine od dana podnošenja zahteva.

Poslednji uslov je da u naredne tri godine od godine za koju je ostvario pravo na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju, poljoprivrednik primenjuje metode organske biljne proizvodnje u skladu sa zakonom kojim se uređuje organska proizvodnja.

Zahtev za podsticaje u organskoj biljnoj proizvodnji, podnosi se jedanput godišnje, u dva primerka Ministarstvu finansija – Upravi za trezor, od 03. maja do 30. juna tekuće godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here