Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Republike Francuske Frederika Mondolonija i ambasadora Sjedinjenih američkih država Kajla Skota

0
117

Ambasador Mondoloni je Aleksandru Vučiću  uručio pismo predsednika Emanuela Makrona u kome francuski predsednik naglašava svoju odlučnost za jačanje francusko-srpskih odnosa, u duhu prijateljstva i efikasnosti i nadu da će ova godina biti plodonosna za prijateljstvo Francuske i Srbije.

Predsednik Vučić je zahvalio na pismu i istakao da je tokom nekoliko susreta sa predsednikom Makronom uspostavio dobar odnos i uverio se u snagu njegovih ideja i liderstva. Predsednik Vučić je rekao da očekuje da predsednik Makron ove godine, kada se obeležava stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata, poseti Srbiju i podseti na snažno srpsko-francusko savezništvo i prijateljstvo. Predsednik Srbije je naglasio da politički i ekonomski odnosi dveju zemalja postaju sve jači i vidljiviji, navodeći kao poslednji primer kompaniju Vansi, koja će upravljati aerodromom Nikola Tesla.

Ambasador Mondoloni je rekao da Francuska snažno podržava Srbiju na njenom evropskom putu i, s tim u vezi, pozdravlja usvajanje Strategije, jer je proširenje time, posle nekoliko godina, ponovo stavljeno na agendu Evropske unije. On je preneo da Francuska iskreno želi da pomogne Srbiji da ispuni zadatke za članstvo u EU, jer je svojom odgovornom politikom već ostvarila značajne reformske rezultate.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom koji mu je uručio čestitku predsednika Donalda Trampa povodom Dana državnosti, u kojoj se kaže: „U ime naroda Amerike, molim Vas da primite čestitke povodom Dana državnosti. Srbija je dugo bila značajan partner Sjedinjenih Američkih Država. Ove godine obeležavamo stogodišnjicu od kada je predsednik Vudro Vilson podigao zastavu Srbije na Beloj kući, što je dobra prilika da se prisetimo naših dugogodišnjih i plodonosnih bilateralnih odnosa. Nastavimo da zajednički radimo na jačanju regionalne stabilnosti i produbljivanju naših odnosa u cilju zajedničkog napretka“, navodi se u čestitki.

Tema razgovora bila je i predstojeća poseta Zagrebu, a predsednik Vučić izrazio je nadu da će se odnosi na Zapadnom Balkanu razvijati u pravcu mira, stabilnosti i saradnje i da je za to neophodno da zemlje regiona daju svoj doprinos. Ambasador Skot ocenio je da je nova Startegija EU, važan signal za evropsku budućnost Srbije. Predsednik Vučić istakao je da je pred Srbijom najteži zadatak, ali da je očekivao takav predlog. Dvojica sagovornika su naglasila značaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, kao i primene Briselskog sporazuma.

Ambasador Skot je pozdravio poziv predsednika Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji i preneo da SAD ohrabruju sve strane da sadržajno razmišljaju i rade na sveobuhvatnom rešenju za odnose Beograda i Prištine. On je naglasio da SAD žele da čuju obe strane, da budu kreativne i da pomognu u pronalaženju rešenja. Predsednik Vučić i ambasador Skot su razgovarali o američkoj podršci reformskim naporima i daljem jačanju ekonomske i vojne saradnje dveju zemalja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here