Broj obolelih od malih boginja u našoj zemlji i dalje raste , a zaključno sa 19. februarom na teritoriji Republike Srbije, registrovano je 2280 slučajeva malih boginja, od kojih je 1194 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak

0
94

U saopštenju Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović- Batut, podseća se da je najveći broj obolelih  u uzrasnim grupama mlađim od 5 i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba (94%) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, 33% je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 266 obolelih osoba. Epidemija je do sada odnela tri ljudska života , a poslednji  smrtni slučaj prijavila je Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu kod osobe uzrasta 45 godina iz Beograda. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća.

Od početka novembra 2017. godine najviše slučajeva obolelih evidentirano je u Beogradu, Nišu Kraljevu. Od početka januara 2018. godine epidemija malih boginja prijavljena je i na teritoriji  AP Vojvodine i to na teritoriji grada Novog Sada, grada Subotice, i po dva u Rumi i Sremskoj Mitrovici i na teritoriji opštine Vladimirci .

Od 9.oktobra prošle godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Republici . U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” na teritoriji  naše zemlje intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here