Postavka autora dr Dragoljuba Ackovića, sačinjena je od nekoliko desetina originalnih dopisnica – fotografija, koje su napravljene u periodu 1914-1918. godine, i prvi put se zajednički objavljuju. Predsednik Mirović je ovom prilikom istakao da su izložene fotografije o stradanju Roma u Prvom svetskom ratu – svedočanstvo istine o jednom teškom vremenu i jednom stradalom, ali hrabrom i čestitom narodu u tom vremenu.

Predsednik Mirović  je dodao da su Romi neraskidiv i izuzetno važan deo srpskog društva što se jasno pokazuje svakoga dana, i u svim oblastima društvenog života, te da će tako biti i ubuduće.

Na otvaranju izložbe obratili su se i dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine i zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma u Srbiji i autor izložbe dr Dragoljub Acković.

Izložbu „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“ organizovali su Kuća romske kulture iz Beograda i Muzej Vojvodine, povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata.