Na severu Bačke cena utovljene junadi dostigla je 2,20 evra/kg , dok tovljenici u Mačvi i Sremu trenutno koštaju 155-165 din/kg

0
141

Iako još nije počeo izvoz junećeg mesa u Tursku, jer se čeka izbor klanice za ovaj posao od 5.000 tona junećeg mesa, cena žive vage utovljenih junadi je 2,20 evra po kilogramu žive vage. Otkupljena junad se, uglavnom, prodaju u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu, odakle se transportuju u Albaniju. Kako prenosi portal Agro Servis, u regionu je ozbiljna nestašica junadi, naročito u Hrvatskoj, pa je kompanija „Belje” (još uvek u vlasništvu Agrokora) u tov stavila i priplodne junice.

U Srbiji se u tri Proizvodne grupe tovljača junadi nalazi oko 20.000 grla, što je i dovoljno za kontinuitet u snabdevanju izvoznika u Tursku, gde se cena junadi kreće od 3,6 – 3,8 evra/kg žive vage.

Mere Vlade u oblasti stočarstva spadaju među najkvalitetnije u regionu i uz obezbeđivanje tržišta za junad i jaganjce predstavljaju značajan oslonac za farmere.

Tovljači svinja, pogotovo oni koji nemaju zaokružen ciklus proizvodnje, i dalje su podložni cenovnim stresovima zbog oscilacija cene u otkupu i nedostatku ugovora sa prerađivačima. Cena tovljenika u Sremu i Mačvi danas se kreće od 155 do 165 din/kg. Odgajivači tvrde da sigurnosti u ovoj proizvodnji neće biti dok ne krene izvoz, a njega nema, jer i dalje svinje vakcinišemo protiv klasične svinjske kuge.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here