Nekoliko udruženja i asocijacija poljoprivrednika iz južnog Banata uputilo je obnovljen zahtev Vladi Srbije u kojem zbog prošlogodišnje suše traže otpis naknade za odvodnjavanje, kao i da se dizel gorivo za poljoprivredu oslobodi akcize

0
152

U ponovljenom zahtevu upućenom predsednici Vlade i ministarstvima poljoprivrde i finansija, udruženja podsećaju da su se poljoprivrednici sredinom avgusta 2017. godine obratili elektronskom poštom i zatim direktnom predajom zahteva na pisarnici Vlade i pomenutih ministarstava, u ime dva, odnosno tri udruženja i asocijacija, u vezi elementarne nepogode – suše. Poljoprivrednici navode da su dobili pismeni odgovor iz kabineta predsednika Vlade da je dopis prosleđen ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na dalju nadležnost i da će ih resorno ministarstvo obavestiti o daljem postupanju po ovom predmetu.  Pismeni odgovor ministarstva poljoprivrede i drugih institucija na zahtev nisu dobili do danas, a proteklo je 5 meseci, ističu članovi udruženja i asocijacija.

U međuvremenu poljoprivrednici su se, kako navode, nezvanično sreli sa ministrom poljoprivrede i pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu i tom prilikom porazgovarali o problematici ekstremne suše.  Zajednička sednica Vlada Srbije i Vojvodine je održana 6. oktobra i tada su na konferenciji za medije objavljene odobrene mere za ublažavanje posledica ekstremne suše. Među merama obeju Vlada nije odobren nijedan zahtev koji su paori tražili ispred 3 udruženja i asocijacije poljoprivrednika, pre svega ratara, navodi se dalje u zahtevu. Udruženje ,,Pančevački ratari’’ je u samostalnom saopštenju za medije ocenilo da postoji nedostatak političke volje da se poljoprivrednici pravovremeno pomognu u jeku žetve i setve ozimih kultura kad im je pomoć države bila najpotrebnija. Razočarenje poljoprivrednika, posebno ratara je veliko pogotovo što ministar poljoprivrede već duže vreme javno najavljuje mere za nabavku jeftinijeg dizel goriva za poljoprivrednike.  Pošto je proteklo 4 meseca od završetka jesenje žetve, poljoprivrednici smatraju da su Ministarstvo poljoprivrede i Vlada imali dovoljno vremena da u potpunosti sagledaju posledice ekstremne suše i elementarnih nepogoda iz 2017. godine  i zvanično objave i odobre mere sa odloženim dejstvom pred prolećne radove i prolećnu setvu 2018. godine. Zbog ovakvog teškog stanja, poljoprivrednici traže otpis iznosa naknade za odvodnjavanje do kraja 2016. godine, odnosno celokupne kamate i većeg dela osnovice koja prevazilazi stopu po tada važećem zakonu o vodama. Oni  još jednom ukazuju na nezakonito postupanje u vezi obračuna naknade za odvodnjavanje, koja po prirodi predstavlja javnu dažbinu i utvrđuje da se na osnovu elemenata koji su zakonom definisani.

Od nadležnih paori traže i da se dizel gorivo za poljoprivredu (agro-dizel) oslobodi celokupne akcize, koja sada iznosi 53 dinara za litar dizel goriva, jer je egzistencija manjih, i većine srednjih poljoprivrednih gazdinstava sasvim ugrožena u postojećim uslovima privređivanja do granice preživljavanja. Udruženja smatraju da poljoprivredna proizvodnja i stvaraoci novih vrednosti moraju biti oslobođeni plaćanja celokupnog iznosa akciza, jer ne pripadaju akciznom sektoru oporezivanja, kao ostala luksuzna roba, već pripadaju proizvodnom sektoru, koji je u ovom trenutku ugrožen do same granice opstanka u proizvodnji. Ova  ,,godina plača’’,  kako je ratari doživljavaju,  biće prelomna za sudbine mnogih, a sadašnja državna vlast će biti odgovorna za egzistenciju mnogih manjih i većine srednjih poljoprivrednih gazdinstava, koji će u nepromenjenim uslovima trajno izgubiti status proizvođača i mogućnost da žive od svoga rada, što je i ustavna kategorija i obaveza svake države – navodi se na kraju zahteva Udruženja “Pančevački ratari”, Asocijacije “Agrarni forum” Pančevo, Udruženja “Građanska neposlušnost” Dolovo i Udruženja “Agrologistik”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here