Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov sastali su se u vili ,,Mir’’ u Beogradu

0
105

Lavrova su na aerodromu “Nikola Tesla” dočekali srpski kolega Ivica Dačić i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Vučić i Lavrov danas su prisustvovali prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save u Beogradu, a na svečanosti su osim predsednika Srbije i ministra inostranih poslova Rusije, bili prisutni i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej i Mitropolit volokolamski Ilarion.

Šef ruske diplomatije se sastao danas i sa predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić, a uručio je i Orden prijateljstva Ivici Dačiću.

Republika Srbija i Ruska Federacija obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država, a tim povodom predsednik Srbije je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je „Srbija na evropskom putu, ali nastaviće da gradi najbolje odnose sa Ruskom Federacijom, uz želju da ti odnosi budu još bolji”. Predsednik je preneo zahvalnost Lavrovu na podršci koju Rusija pruža Srbiji, na poštovanju teritorijalnog integriteta, slobode i nezavisnosti naše zemlje.(Aleksandar Vucic predsednik Srbije, Srbija ce postovati i razvijati najbolje odnose sa Rusijom)
Predsednik Vučić se zahvalio što su u Rusiji prepoznali kvalitet i prihvatili našu robu i dodao da je izvoz Rusije u Srbiju porastao za 4,8 odsto i da se nada da će i dalje rasti. „Nivo trgovinske razmene Srbije i Rusije je u porastu i u 2017. godini je premašio 2,6 milijardi dolara. Srbija je izvoz povećala za 25,2 odsto – istakao je srpski predsednik.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom. Rekao je da se oseća u Srbiji kao kod kuće, a da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora koje su predsednici Vučić i Putin dogovorili.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here