Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za program podrške maloj privredi – sufinansiranje kupovine novih mašina i proizvodne opreme

0
159

Ministarstvo privrede raspisalo je petu godinu zaredom, javni poziv za program podrške maloj privredi – sufinansiranje kupovine novih mašina i proizvodne opreme, za koji privrednici, sada pokazuju najveće interesovanje.

 Ove godine je u te svrhe Ministarstvo privrede obezbedilo više od 556 miliona dinara bespovratnog novca. Uvažavajući potrebe privrede, ove godine je dupliran maksimalan iznos granta koji jedna firma može da dobije za kupovinu opreme. U 2018. godini je, po preduzeću, gornji limit za bespovratna sredstva povećan sa 2,5 miliona na pet miliona dinara. Takođe, kako bi preduzetnici nastavili sa modernizacijom opreme za proizvodnju, omogućeno im je da konkurišu za ovaj program  bez obzira da li su već bili korisnici državnih sredstava po nekom drugom osnovu ili programu u prethodnom periodu, saopšteno je iz Ministarstva.

Takođe, partnerske finansijske kuće ne traže druga sredstva obezbeđenja, već će to biti samo zaloga na kupljenoj opremi.

Programom za nabavku opreme predviđeno je sufinansiranje samo proizvodne opreme i alata, što će doprineti razvoju proizvodnih firmi u Srbiji.

U programu za nabavku opreme, bespovratna sredstva čine 25 odsto ukupne vrednosti opreme, učešće samog preduzetnika je pet odsto, a povoljan kredit partnerskih finansijskih kuća čini još 70 odsto.

Ministarstvo privrede sistematski podstiče tehnološki razvoj mikro, malih preduzeća i preduzetnika, jer se u dosadašnjoj praksi pokazalo da je to odličan način da se ojača njihova konkurentnost i doprinese modernizaciji proizvodnih procesa u Srbiji. Kompanija koja ima moderne mašine koje prate napredak tehnologija, ujedno ima i prvi preduslov da finalni proizvod podigne na nivo koji zadovoljava evropsko i druga razvijena tržišta.

Ovim programom je u 2017. za kratko vreme obrađeno 425 zahteva privrednika, odobreno ih je 396, koji u naredne dve godine, zahvaljujući nabavci nove opreme, planiraju da zaposle 1.630 novih radnika. Ove godine, Ministarstvo će program sprovoditi u saradnji sa pet banaka i jednom lizing kućom..

Dosadašnje iskustvo Ministarstva privrede je pokazalo da su za takvu podršku najviše zainteresovana preduzeća koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, metalnih konstrukcija, tekstila i garderobe, zatim, preradom drveta, gume i plastike, štampanjem, proizvodnjom nameštaja, kao i predmeta od papira i kartona, građevinskih proizvoda.

Podrška malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima ostaće i dalje u vrhu prioriteta, a Ministarstvo privrede poziva sve proizvodne kompanije da se prijave za ovaj program, obnove mašine i alate i doprinesu boljem poslovanju i većoj konkurentnosti srpske privrede.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here