Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Istanbul gde ga je na aerodromu uz vojne počasti dočekao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

0
96

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Istanbul, gde ga je na aerodromu, uz vojne počasti, dočekao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Dvojica predsednika su, potom, prisustvovali Poslovnom forumu u organizaciji Odbora za ekonomske odnose Turske.  Obraćajući se prisutnima, predsednik Vučić je pomenuo da turski mediji govore o nikad boljim odnosima dveju zemalja.

“Srbija će ulagati velike napore kako bismo naše ekonomske odnose unapredili i podigli na nivo koji bi mogao da odgovara odličnim političkim odnosima koje smo uspostavili. Mnogo godina nismo uspevali da ostvarimo takve političke odnose. Zahvaljujući predsedniku Erdoganu i turskim investitorima u mnogim malim mestima u Srbiji danas nemamo problema sa nezaposlenošću kao ranije”, naglasio je predsednik Srbije.

On je istakao da su turski investitori dolazili u mesta u koja nisu hteli da dolaze ulagači iz drugih država, kao i da su investirali u područja koja su bila pogođena poplavama.

“To pokazuje kakvo prijateljstvo želite sa Srbijom. Potencijal naše saradnje je ogroman, pre svega u tekstilnoj, poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji”, izjavio je predsednik Vučić i pozvao turske investitore da nastave da ulažu u Srbiji, podsetivši da je trgovinska razmena u poslednjih deset meseci uvećana čak devet puta.

“Postavili ste danas veoma ambiciozan zadatak pred nas, a to znači da utrostručimo našu trgovinsku razmenu. Siguran sam da je to moguće, jer u Srbiji postoji posebno poštovanje prema Turskoj i predsedniku Erdoganu”, poručio je predsednik Srbije.

Tokom obraćanja učesnicima Poslovnog foruma predsednik Erdogan je rekao:

“Srbija je za nas prijateljska zemlja, koja je ključna za mir i stabilnost na Balkanu. Postoji jaka volja za unapređenjem odnosa na svakom polju. Ova poseta predsednika Vučića našoj zemlji predstavalja najbolji dokaz obostrane želje za daljim unapređenjem saradnje”.

On je naveo da je prošle godine trgovinska saradnja sa Srbijom po prvi put prevazišla milijardu dolara, dodajući da se nada da će se povećati na dve milijarde, a kasnije dostići i tri milijarde dolara.

“Da bi ostvarili ovaj cilj, svi moramo ozbiljno da radimo. Srbija sa centralnom i strateškom pozicijom na Balkanu i povoljnom poslovnom klimom poseduje velike mogućnosti za sve investitore”, rekao je predsednik Erdogan i ocenio veoma bitnim što je danas potpisan Memorandum o saradnji na izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here