Zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa višnje, veći broj odgajivača na teritoriji opštine Merošina odustao je od berbe i krenuo da “otresa” višnje

0
146

Zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa višnje, veći broj odgajivača na teritoriji opštine Merošina  odustao je  od berbe i krenuo da “otresa” višnje.

Sa godišnjim rodom koji dostiže 150.000 tona opština Merošina spada u najveće proizvodjače višanja u našoj zemlji. Prema navodima portala Agro Smart, berba višanja na području opštine Merošina, kod Niša, biće završena tokom nedelje, a žitelji tog kraja ocenjuju je kao jednu od najgorih u poslednjih desetak i više godina.

Predsednik opštine Bojan Nešić rekao je da je ne mali broj proizvodjača odustao od berbe i krenuo da “otresa” višnje zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa.

“Na pojedinim otkupnim mestima cena je 30 dinara po kilogramu, a na pojedinim je spala na 25 dinara. Otkupa jednog dana ima, drugog dana nema, ili jednog dana ima pa dva nema”, rekao je Nešić. Prema njegovim rečima, otkupljivači pravdaju nisku cenu višanja i nerodovan otkup malom tražnjom na svetskom tržištu, nedostatkom mesta u hladnjačama, manjkom ambalaže i drugim sličnim razlozima.

Nešić je rekao da predstavnici opštine Merošina i proizvodjači ove godine nisu ni pokušali da razgovaraju sa predstavnicima Vlade Srbije i otkupljivačima o višoj ceni i redovnom otkupu.

“Prethodnih godina smo probali, ali smo videli da nema svrhe. Dobijamo uvek isti odgovor, da je takva tražnja na svetskom tržištu”, istakao je Nešić. On je naveo da su proizvodjači koji su odsutali od berbe, ovih dana krenuli da otresaju kompletan rod, kako bi zaštitili stabla od truljenja i sačuvali ih za narednu godinu. Višnjike ima 90 odsto domaćinstava, a za svako drugo domaćinstvo višnje su osnovni izvor prihoda.

Otkupljivači su prošle godine kilogram oblačinske višnje plaćali 80 do 90 dinara po kilogramu, a ove godine je otkup krenuo sa 40 dinara po kilogramu, ali je posle samo dva dana cena spala na 30 dinara, a vrlo brzo i na 25 dinara. Proizvodjači ovogodišnju štetu zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa procenjuju u milionima dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here