Na 150 lokacija u Srbiji neeksplodirane bombe iz 1999.

0
129

Neeksplodirane bombe iz 1999. godine nalaze se 150 lokacija u Srbiji, od kojih su neke i na dubini od 20 metara, rečeno je agenciji Beta u Centru za razminiranje.

Površina na kojoj se nalazi municija obuhvata skoro 2,5 miliona metara kvadratnih, od čega najviše u opštinama Sjenica, Tutin, Užice, Bujanovac, Raška i Niš.

“Sumnja se da se, nakon požara i eksplozija u vojnim magacinima (Paraćin, Kraljevo, Vranje, Leskovac, Kragujevac), van vojnih objekata još nalaze razne vrste neeksplodiranih ubojitih sredstava na površini od oko 18,5 miliona kvadratnih metara”, navode iz Centra.

Prema njihovim podacima, neeksplodirana ubojita sredstva nalaze se i pod vodom i to na 11 lokacija u rekama Savi i Dunavu. Kako navode, u Đerdapskoj klisuri na Dunavu u blizini Prahova 1944. godine potopljeni su nemački ratni brodovi sa protivbrodskim minama i drugim ubojitim sredstvima.

U opštini Bujanovac tokom sukoba od 2000. godine do 2002. godine nalaze se grupe mina na površini od 2,2 miliona kvadratnih metara.

“Duž cele teritorije Srbije, tokom dva Svetska rata odvijali su oružani sukobi različitih intenziteta i zagađenost raznim vrstama neeksplodiranih ubojitih sredstava datira i iz tog perioda. Za pojedinačne pronalaske mahom iz ovog perioda, zadužen je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova”, objašnjavaju iz Centra za razminiranje.

Ove godine Vlada Srbije izdvojila je 230.000 evra za razminiranje u opštini Bujanovac, a novcem Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi – ITF, sredstvima SAD i Koreje, biće uklonjene mine sa površine od oko 500.000 metara kvadratnih.

“Rusija ove godine finansira projekat uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na prostoru koji je zagađen nakon požara i eksplozija u vojnom magacinu u Paraćinu površine više od 600.000 metara kvadratnih. Radovi na ovom projektu su počeli krajem avgusta i trajaće do kraja ove godine”, najavljuju iz Centra.

Centar za razminiranje je napravio i projekte za čišćenje kasetne municije u Sjenici, Nišu, Tutinu, ali njihova realizacija zavisi od obezbeđenja finansijskih sredstava.
Autor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here