Aleksandar Vučić razgovarao sa ministrom inostranih poslova Republike Burundi Ezekjelom Nibižirom

0
67

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Republike Burundi Ezekjelom Nibižirom, kome je izrazio veliku zahvalnost za odluku te zemlje da prošle godine povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Republike Burundi Ezekjelom Nibižirom, kome je izrazio veliku zahvalnost za odluku te zemlje da prošle godine povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Vučić je zahvalio i na tome što u međunarodnim organizacijama Burundi glasa u korist očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

Ministar Nibižira je preneo pozdrave i poruku predsednika Kurunzize da je odluka o podršci prijateljskoj Srbiji, u vidu povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, duboko promišljena i nepromenjiva.Ona se zasniva na poštovanju principa međunarodnog prava, zbog kojih Burundi nikad neće prihvatiti bilo kakav oblik secesije i uvek će se boriti za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će i predsednik Kurunziza uskoro posetiti Srbiju, kako bi u budućnosti zajedno radili na podsticanju međudržavnih odnosa, sledeći i prijateljske veze iz perioda nekadašnje SFRJ.

Srbija će uskoro u glavnom gradu Burundija otvoriti diplomatsku kancelariju, potvrđeno je na sastanku. Sagovornici su tokom susreta izrazili očekivanje da međudržavna ugovorna regulativa u što skorije vreme bude upotpunjena, kako bi Srbija i Burundi imali i pravnu osnovu za uspostavljanje jače saradnje.

Predsednik Vučić i ministar Nibižira su se saglasili da postoje brojne mogućnosti za razvoj saradnje u oblastima infrastrukture, tehnološkog razvoja, trgovine, kao i u obrazovanju, zdravstvu, kulturi i sportu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here