Izvoz jabuka u Kinu

0
256

Proizvodnja jabuka u Srbiji je poslednje decenije beležila značajan rast ali i velike promene se dešavaju na glavnim svetskim tržištima.

Ruska Federacija koja je jedan od naših najznačajnijih kupaca, uvozila je do nedavno velike količine jabuka, međutim kupovali su i sadni materijal i zasnivali svoje zasade. Na kratko smo uspeli da izvezemo nešto više jabuka, bilo je tu i takozvanog „reeksporta” odnosno klasične zloupotrebe što je nanelo štetu našoj državi. Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede u takvoj situaciji nije imao ništa drugo, nego da krene i da traži nova tržišta. Svakako da su značajna svetska tržišta u dve najmnogoljudnije zemlje na planeti, u Kini i u Indiji. Kako se saznaje, postoje ozbiljne inicijative za izvoz u Indiju, ali se tu mešaju i neke strane sile koje ne bi da izgube svoj deo kolača. Sa druge strane ozbiljno se okreće saradnji sa Kinom na svim poljima pa i u plasmanu voća. Kako je  prenela agenija Sputnjik ,Srbija će u Kinu od novembra krenuti sa izvozom prvog kontigenta jabuka, pri čemu, po rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, ograničenja ne postoje. Sporazumima koje je potpisao u Kini za izvoz više poljoprivrednih proizvoda prvi put je otvoreno to veliko tržište, a ministar se nada da bi za sada moglo da se izveze šezdeset hiljada tona jabuka.

Srbija,prema pojedinim mišljenjima  na kineskom tržištu na vreme traži odstupnicu za slučaj sve manjeg plasmana na tržište Ruske Federacije, koja je prethodnih godina bila najveći kupac naših jabuka. Rusija je rešila da u budućnosti troši jabuku iz sopstvene proizvodnje, i zato je intenzivno krenula u podizanje novih zasada koji već godišnje daju dodatnih sto pedeset hiljada tona jabuka. Tim tempom će do 2024.g. rod jabuke u Rusiji biti oko milion tri stotine hiljada tona, što će uvoz smanjiti najmanje za polovinu.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović je potvrdio da su u poslednje vreme upravo Rusi na to upozoravali, da se posebno na severnom Kavkazu podiže puno savremenih zasada jabuke i da će Srbija za nekoliko narednih godina imati problema sa izvozom, i da treba birati alternativna tržišta. Keserović je ukazao da najava izvoza u Kinu ohrabruje proizvođače jabuke, jer su oni u poslednje vreme bili dosta zabrinuti šta će se dešavati, čak su mnogi i nameravali da krče zasade.

Sada je ova informacija jako dobra i imajući u vidu da se ove godine očekuje dobra cena, s obzirom na to da je u Poljskoj jabuka dosta izmrzla, i to će sigurno značiti mnogo za proizvođače jabuke, koja je u Srbiji postala jedna od važnih izvoznih proizvoda.

Pored Kine, prema ocenama stručnjaka, hitno treba uspostaviti izvoz u Indiju i u Liban gde takođe možemo prodavati svoje proizvode. Imajući u vidu sve težu bezbednosnu situaciju u Kašmiru gde se proizvode značajne količine voća možemo računati i na još veću zainteresovanost Indije za naše voće. Na sajmu održanom u Nju Delhiju pre dve godine, srpska jabuka je pobudila veliko interesovanje, a takođe i smrznuto jagodasto voće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here