Kakva je voda u Zrenjaninu?

0
410

Sa direktorom JKP “Vodovod i kanalizacija”, Predragom Bodirogom, razgovarali smo o tome ko je odgovoran za oscilacije pritiska u vodovodnoj mreži, kakav je odnos ovog preduzeća i lokalne samouprave, da li će doći do ukidanja zabrane upotrebe vode za piće i koja će biti njena cena, kao i o tome ko vrši analize zrenjaninske vode i šta one pokazuju.

Na početku razgovora sa direktorom JKP “Vodovod i kanalizacija” Predragom Bodirogom osvrnuli smo se na proteklu godinu. Bodiroga je istakao da je zadovoljan onim što je urađeno tokom 2019. godine, a pomenuo je i neke od najznačajnijih investicija. Kada su u pitanju kvarovi u 2019. dogodio se samo jedan veliki kvar na magistralnom vodu.

Problemi sa pritiskom u vodovodnoj mreži prisutni su već neko vreme, a fabrika vode izdala je saopštenje da oscilacije u pritisku tokom vodosnabdevanja nemaju veze sa tom fabrikom nego da su posledica havarija u mreži koje JKP “Vodovod i kanalizacija” ne sanira. Komentarišući to saopštenje Bodiroga je rekao da sve službe “Vodovoda i kanalizacije” rade u kontinuitetu, da su na terenu i da nema havarija koje bi uticale na pad pritiska u vodovodnoj mreži.

JKP “Vodovod i kanalizacija” upućivalo je u više navrata dopis investitoru fabrike vode da izvede radove neophodne za poboljšanje pritiska vode u sistemu. Direktora Bodirogu pitali smo zašto, kada su izvođeni radovi na postrojenju fabrike vode, JKP “Vodovod i kanalizacija” nije preuzelo na sebe snabdevanje grada vodom.

Često se postavlja pitanje odnosa JKP “Vodovod i kanalizacija” i gradske uprave i da li lokalna samouprava ima uticaj na odluke i stavove ovog preduzeća. Direktor Bodiroga saradnju ocenjuje kao dobru, ali sa mogućnošću da ona bude i na mnogo višem nivou.

Kada je u pitanju vodovodna mreža u gradu građani najčešće spominju dotrajale azbestne cevi, poluispravne crpne stanice, kao i nerešeno pitanje kanalizacione mreže u nekim naseljenim mestima.

Gradski čelnici su više puta do sada, i prošle i ove godine, predstavljali informacije da je voda zadovoljavajućeg kvaliteta i da će se uskoro ukinuti zabrana, a svi smo imali prilike da vidimo da su to bile lažne izjave. Građani su potpuno izgubili poverenje kada je reč o vodi i pitaju se da li ovog puta treba slepo da veruju izjavama koje stižu od strane gradonačelnika i njegovih saradnika ili ipak treba te izjave da prime s rezervom? S tim ciljem postavlja se i pitanje zašto analize zrenjaninske vode vrši samo Zavod za javno zdravlje Zrenjanin i laboratorija JKP “Vodovod i kanalizacija” kada se svugde pominje da su jedine institucije relevantne za izdavanje rezultata analize vode Institut za javno zdravlje Vojvodine – Novi Sad i Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ – Beograd.

Prema rečima direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Predraga Bodiroge u poslednjih petnaestak dana voda u sistemu u Zrenjaninu u skladu je sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode što je prvi korak ka ukidanju zabrane upotrebe vode za piće koja je na snazi od 2004. godine. Da li će do ukidanja zabrane doći videćemo kada se prikupi potreban broj uzoraka i kada se oni analiziraju i rezultati predaju sanitarnoj inspekciji. Do tada, po najavi gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, biće urađen elaborat i Grad zrenjanin i JKP “Vodovod i kanalizacija” krenuće u nabavku novih pumpi, u cilju održavanja stabilnog pritiska u mreži. Izgleda da će još jednom građani podneti trošak nesposobnosti kako lokalnih vlasti tako i investitora fabrike vode s obzirom da je ugovorom između investitora i grada definisano koliko fabrika mora da isporuči prečišćene vode. Ukoliko to nije u stanju da ispuni to sigurno nije trošak koji treba da se pokrije novcem iz budžeta grada, koji pune Zrenjaninci nego taj trošak treba da pokrije investitor.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here