U borbi protiv korona virusa smo shvatili koliko je važan zdrav vazduh, zdrava klima i organska hrana, a to Zlatibor ima, rekao je Milan Stamatović.

Klima na Zlatiboru je alpska i subalpska, što znači da su leta prijatno topla sa svežim noćima, a zime dosta duge, nisu preterano oštre i donose obilje padavina. Mart je na Zlatiboru najsuvlji mesec u godini, a najobilnije padavine su u maju i oktobru.

Sneg pada od oktobra do maja, nekad sa kraćim a nekad sa dužim prekidima, i zadržava se na tlu u proseku 100 dana. Iako letnje temperature znaju da pređu 30 stepeni, zbog prisustva vetrova koji se nad planinom ukrštaju u čuvenu „ružu vetrova“, i uz produkte četinarskih iglica, zajednički blagotvorno deluju na ljudski organizam.

Ono što je posebno značajno i što Zlatibor izdvaja od drugih planinskih centara je izuzetno veliki broj časova sa sunčevim sjajem, prosečno blizu 2.000 sati godišnje. Najveći broj sunčanih sati je u julu i avgustu, a najmanji u decembru. Sve ove klimatske karakteristike ukazuju da na Zlatiboru postoje izuzetni uslovi za razvoj zdravstvenog i sportsko-rekreativnog turizma i da će boravak na ovoj lepoj planini veoma prijati svakom njenom gostu. Karakterističan zlatiborski pejzaž predstavljaju prostrani travnati pašnjaci koji su ponegde ukrašeni borovom šumom.