Milan Stamatović: Zlatibor je idealno mesto za očuvanje zdravlja

0
161

U borbi protiv korona virusa smo shvatili koliko je važan zdrav vazduh, zdrava klima i organska hrana, a to Zlatibor ima, rekao je Milan Stamatović.

Klima na Zlatiboru je alpska i subalpska, što znači da su leta prijatno topla sa svežim noćima, a zime dosta duge, nisu preterano oštre i donose obilje padavina. Mart je na Zlatiboru najsuvlji mesec u godini, a najobilnije padavine su u maju i oktobru.

Sneg pada od oktobra do maja, nekad sa kraćim a nekad sa dužim prekidima, i zadržava se na tlu u proseku 100 dana. Iako letnje temperature znaju da pređu 30 stepeni, zbog prisustva vetrova koji se nad planinom ukrštaju u čuvenu “ružu vetrova”, i uz produkte četinarskih iglica, zajednički blagotvorno deluju na ljudski organizam.

Ono što je posebno značajno i što Zlatibor izdvaja od drugih planinskih centara je izuzetno veliki broj časova sa sunčevim sjajem, prosečno blizu 2.000 sati godišnje. Najveći broj sunčanih sati je u julu i avgustu, a najmanji u decembru. Sve ove klimatske karakteristike ukazuju da na Zlatiboru postoje izuzetni uslovi za razvoj zdravstvenog i sportsko-rekreativnog turizma i da će boravak na ovoj lepoj planini veoma prijati svakom njenom gostu. Karakterističan zlatiborski pejzaž predstavljaju prostrani travnati pašnjaci koji su ponegde ukrašeni borovom šumom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here