Sinoćni protesti su potresli Beograd

0
192

Tokom protekle noći u Beogradu su održane demonstracije građana, koje su trajale nekoliko sati, a policija je na nekoliko načina pokušala da rastera demonstrante. Upad u zgradu Skupštine je rešen policijskim kordonom, a nemiri su trajali nakon toga još nekoliko sati.

Nemiri u Beogradu koji su se sinoć desili pokazali su nezadovoljstvo građana Srbije, a posebno srpske prestonice. Predsednik Vučić se juče u 18 časova obratio građanima na konferenciji za medije i najavio tom prilikom policijski čas u Beogradu od petka 10. jula do ponedeljka 13. jula, u cilju suzbijanja širenja infekcije Covid-19. Predsednik je tom prilikom izjavio da će Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 doneti konačnu odluku po pitanju uvođenja policijskog časa za teritoriju cele Republike Srbije i dodao da bi on lično voleo da se policijski čas u petak odnosi na celu zemlju.

Takođe, predsednik je na konferenciji rekao kako za neke propuste u prethodnim nedeljama krivi sebe, navodeći tragičnu situaciju u Novom Pazaru što se tiče broja zaraženih i preminulih od Covid infekcije, pošto se Bajram održao bez ikakvih mera predostrožnosti i zaštite. Takođe, za širenje Covida u Beogradu, ali i u ostalim opštinama gde je uvedena vanredna situacija, okrivio je isključivo građane i njihovo nemarno ponašanje u prethodna dva meseca. Podsetimo se, vanredno stanje je ukinuto 7. maja, pre dva meseca, a od toga dana su sve mere zabrane kretanja raspuštene.

Građani Srbije su se ponašali u skladu sa tadašnjom odlukom Vlade Srbije i Kriznog štaba. Zarazna infekcija je u prethodne dve nedelje odnela mnogo veći broj života nego što je to iko od nadležnih očekivao. Na konferenciji su okrivljeni građani, a ne nadležne institucije, vodeći se rečenicom da mere niko ne poštuje, kao i da se javna okupljanja opet neće dozvoljavati. Zabrana javnog okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru je od danas moguća samo u brojnosti do pet osoba.

Demonstracije su počele negde oko 22 sata, da bi se nemiri i nasilni upadi u Skupštinu Srbije prolongirali dok to nije rešio policijski kordon. Kordon policije je uspeo da potisne masu građana iz prostorija Skupštine, ali tu se demonstracije nisu okončale. Hiljade građana je ostalo ispred Skupštine, ne odustajući od negodovanja prema izjavi predsednika Aleksandra Vučića. Novinarske ekipe koje su bile na licu mesta, uspele su da dobiju nekoliko različitih odgovora od građana i da saznaju koji je njihov lični razlog što su satima na ulicama Beograda. Odgovori su bili raznovrsni, omladina je pokazala neslaganje sa najavljenim odlukama po pitanju priznavanja Kosova. Naime, predsednik Vučić je izjavio da za Kosovo sledi veoma teško leto. Kako je poznato, ali još uvek nezvanično, Kosovo će se brzo predati iz granica Republike Srbije i postaće nezavisna država.

Tome se teži godinama, ali izvesno je da se odluka o Kosovu u narednih nekoliko meseci mora izneti javno od strane predsednika Vučića. Članovi desničarskih organizacija su pogođeni tim najavama i pretpostavkama, jer se takve organizacije i partije ne odriču Kosova. Takođe, jedan demonstrant iz Stare Pazove je na ulici tokom nemira izjavio za medije da je on pojoprivrednik kojem je sve obescenjeno i koji govori da je država, na čelu sa Vučićem, oduzela sve brojnim ljudima kojiima je zemlja i poljoprivredna delatnost sve u životu. Beograđanin koji je stao ispred kamera izjavio je da policija na gole ruke omladine ide suzavcem i oružjem, a da je on izgubio svog oca usled nesavesnog ponašanja države prema ljudima zaraženim od Covid infekcije. Dodao je da u Zemunskoj bolnici nije bilo respiratora, a da se u javnosti govorilo, baš od strane predsednika Vučića, kako respiratora ima sasvim dovoljno i da se respiratori čak i poklanjaju.

Mladić je rekao da još uvek nije dobio rezultate testiranja svog pokojnog oca, koji je usled posledica korona virusa preminuo, a da nije pre toga dobio odgovarajuću negu u bolnici, jer opreme nije bilo. Kako je noć odmicala, policijske snage su se pojačale, došla je i konjica, u cilju rasterivanja demonstranata, a suzavci su od strane policije, bacani u masu ljudi na svakih minut ili dva. Policija je dobila još jedno pojačanje, sa obučenim psima. U sukobima sa policijom je najmanje 20 ljudi  povređeno, a čak se i snimak brutalnog udaranja na ljude koji su sedeli na klupi može videti. Demonstranti su tokom cele noći gađali kamenicama policiju, palili baklje i nisu odustajali od protesta. Upaljen je i policijski kombi i policijski auto kod crkve Svetog Marka. Posle ponoći oglasila se premijerka Ana Brnabić, u pisanoj izjavi, koja je u medijima preneta.

Ona je izjavila kako najoštrije osuđuje političke protivnike i opozicione lidere i predvodnike sinoćnih protesta. Rekla je kako u ovoj teškoj zdravstvenoj situaciji koja je zadesila Srbiju ne može da shvati poriv opozicije da ulazi u Narodnu Skupštinu jer, prema njenim rečima, na legalan način putem izbora, nije uspela da u budućem sazivu Skupštine dobije svoje mesto. Jedini opozicioni političar i bivši narodni poslanik, Srđan Nogo je bio na protestima, a njega policija nije izbacila kada je izbacila demonstrante iz Skupštine. U jednom se trenutku pojavio i Vuk Jeremić, kojeg su građani oterali sa ulica Beograda.

Analatičari su izjavili da građani nisu sinoć bili predvođeni nijednom opozicionom opcijom, nego svojim ličnim nezadovoljstvom prema sistemu i prema odlukama predsednika Aleksandra Vučića. Iza ovih demonstracija stoje građani, od kojih svako ima svoj lični građanski razlog za bes, revolt i nezadovoljstvo prema uslovima u kojima se Srbija nalazi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here