Mapiranje napuštenog poljoprivrednog zemljišta

0
141

Tokom prethodnih meseci, na području trinaest lokalnih samouprava, vršila se identifikacija napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Procenat napuštenog zemljišta u odnosu na obradivo iznosi oko 40 procenata ali su to uglavnom pašnjaci, močvare I ostala zemljišta koja nisu dobrog kvaliteta

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), drugu godinu zaredom realizuje projekat sa ciljem mapiranja napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje predstavlja veliki potencijal za nove investicije i razvoj poljoprivrednog sektora. Najvažnija je efikasna upotreba zemljišta ali i ostalih resursa,  kako bismo povećali i unapredili konkurentnost i produktivnost. Prema rečima Marka Vranjkovića, konsultanta, razlozi za napuštanje poljoprivrednog zemljišta su različiti, negde su to nepovoljne karakteristike parcela, u smislu nepovoljnih oblika, pozicije, nepostojanja pristupnog puta, klimatskih uslova ali i socio – ekonomski razlozi. Na osnovu podataka sistema Uprave za poljoprivredno zemljište, o zemljištu koje nije predmet zakupa, izlazi se na teren i proverava stanje parcela na terenu. Neretko, iako zemljište nije u zakupu nailazi se na situaciju da se to zemljište obrađuje, što dalje prelazi u nadležnost inspekcije za poljoprivredno zemljište. Uglavnom je to zemljište lošijeg kvaliteta, sa lošim pristupnim putevima, mnoge parcele su nekada bile voćnjaci nekadašnjih poljoprivrednih kombinata te bi trebalo uložiti mnogo sredstava da bi se te parcele privele nameni. Procenat napuštenog zemljišta u odnosu na obradivo iznosi oko 40 procenata ali su to uglavnom pašnjaci, močvare i ostala zemljišta koja nisu dobrog kvaliteta istakao je Vranjković.

Osim identifikacije zemljišta, sprovodi se i uzorkovanje zemljišta kako bi se video potencijal za razvoj organske proizvodnje, s obzirom na to da je zemljište napušteno i nije dugo godina hemijski tretirano. Ispituje se I mogućnost pošumljavanja zemljišta u svrhu postavljanja vetrozaštitnih pojaseva koji štite tlo. Prošle godine je identifikacija realizovana na teritoriji četiri opštine a rezultat je takav da je preko 50 hektara identifikovane napuštene zemlje ove godine izdato u dugoročni zakup za podizanje višegodišnjih zasada. Vranjković je izrazio nadu da će ove godine mnogo više zemljišta biti stavljeno u funkciju, s obzirom na to da je ove godine obuhvaćeno 13 jedinica lokalnih samouprava, i da će se to zemljište efikasno koristiti.

Ove godine, identifikacija se realizuje u 13 jedinica lokalnih samouprava a to su: Valjevo, Ub, Osečina, Lajkovac, Mionica, Ljig, Čačak, Gornji Milanovac, Lučani, Ivanjica, Irig, Vršac (Veliko Središte)  i Niš (Medijana).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here