Siniša Ljepojević o odnosu Velike Britanije i Evropske unije

0
356

Siniša Ljepojević, bivši dopisnik Tanjuga iz Londona, podsetio je da je Britanija izašla iz Evropske unije još 31. decembra 2019. godine, a da je trgovinski sporazum sklopljen tek krajem 2020. godine jer, kako je naglasio, Evropska unija sve radi u poslednjem trenutku.

Pregovori oko Bregzita između Velike Britanije i Evropske unije traju već nekoliko godina i najveći problem predstavlja budući trgovinski odnos dve strane. Ovaj izuzetno komplikovani proces zapadao je više puta u ćorsokak i neretko su se čule pretnje iz Londona da će Velika Britanija, bez obzira da li će dogovor biti postignut ili ne, jednostrano napustiti sve državno-pravne i ekonomske veze sa Evropskom unijom. Zamolili smo bivšeg dopisnika Tanjuga iz Londona Sinišu Ljepojevića da prokomentariše odnose Brisela i Londona.

Trgovinski sporazum koji je postignut između Velike Britanije i Evropske unije, Siniša Ljepojević, bivši dopisnik Tanjuga iz Londona, smatra važnim političkim potezom, kojim su definisani uslovi pod kojima će se obavljati trgovina između zemalja članica Evropske unije i Britanije, ali i kojim su izbalansirani interesi jedne i druge strane. Ovaj obiman dokument koji sadrži oko 2500 strana svojim odredbama definisao je, između ostalog, i to da Britanija neće moći da izvozi u Evropsku uniju proizvode bez carine ako je u njima više od 40% ugrađenih delova proizvedenih u nekoj trećoj zemlji, kao i da posle šest godina ribari iz Evropske unije neće smeti da love u britanskim vodama. Ljepojević je naglasio da je postizanje ovog sporazuma kočila Francuska zbog političkog sukoba koji ima sa Nemačkom, jer Velika Britanija predstavlja izuzetno važno tržište za nemačke proizvode.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here