Siniša Ljepojević, bivši dopisnik Tanjuga iz Londona, podsetio je da je Britanija izašla iz Evropske unije još 31. decembra 2019. godine, a da je trgovinski sporazum sklopljen tek krajem 2020. godine jer, kako je naglasio, Evropska unija sve radi u poslednjem trenutku.

Pregovori oko Bregzita između Velike Britanije i Evropske unije traju već nekoliko godina i najveći problem predstavlja budući trgovinski odnos dve strane. Ovaj izuzetno komplikovani proces zapadao je više puta u ćorsokak i neretko su se čule pretnje iz Londona da će Velika Britanija, bez obzira da li će dogovor biti postignut ili ne, jednostrano napustiti sve državno-pravne i ekonomske veze sa Evropskom unijom. Zamolili smo bivšeg dopisnika Tanjuga iz Londona Sinišu Ljepojevića da prokomentariše odnose Brisela i Londona.

Trgovinski sporazum koji je postignut između Velike Britanije i Evropske unije, Siniša Ljepojević, bivši dopisnik Tanjuga iz Londona, smatra važnim političkim potezom, kojim su definisani uslovi pod kojima će se obavljati trgovina između zemalja članica Evropske unije i Britanije, ali i kojim su izbalansirani interesi jedne i druge strane. Ovaj obiman dokument koji sadrži oko 2500 strana svojim odredbama definisao je, između ostalog, i to da Britanija neće moći da izvozi u Evropsku uniju proizvode bez carine ako je u njima više od 40% ugrađenih delova proizvedenih u nekoj trećoj zemlji, kao i da posle šest godina ribari iz Evropske unije neće smeti da love u britanskim vodama. Ljepojević je naglasio da je postizanje ovog sporazuma kočila Francuska zbog političkog sukoba koji ima sa Nemačkom, jer Velika Britanija predstavlja izuzetno važno tržište za nemačke proizvode.