Aleksandar Pavić – Cenzura Trampovih objava na društvenim mrežama počela je u predizbornoj kampanji

0
137

Politikolog Aleksandar Pavić je rekao da su se društvene mreže, koje imaju monopol i veliki uticaj na formiranje javnog mnjenja, u startu opredelile za jednog od dvojice kandidata na američkim predsedničkim izborima, i u skladu sa tim cenzurisale informacije.

Tviter nalog bivšeg predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa je trajno suspendovan. Kompanija Tviter je taj svoj potez objasnila podatkom da je Donald Tramp podsticao demonstrante ispred Kapitol Hila na nasilje. U detaljnijem objašnjenju se kaže da su razlozi trajne suspenzije dve tviter poruke Donalda Trampa koje su ohrabrivale građane na nasilje i kriminal. Donald Tramp je imao više od 88 miliona pratilaca, a kompanija Fejsbuk je saopštila da je Trampov profil suspendovan do kraja njegovog predsedničkog mandata. Zamolili smo politikologa Aleksandra Pavića da prokomentariše ove odluke najpopularnijih društvenih mreža.

Tviter, Fejsbuk, Gugl, Epl i Amazon, jasno su stavili do znanja da oni odlučuju ko i kako sme da iznosi mišljenje na njihovim platformama i to pokazali na primeru svog možda najpoznatijeg korisnika, bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. On je svoje naloge koristio kao oružje protiv neistomišljenika, a deo javnosti smatra da su njegove objave odlikovali govor mržnje i lažne vesti. Drugi deo javnosti uopzorava na činjenicu da gašenje Trampovog profila nije u skladu sa slobodom govora i da na taj način mala grupa ljudi ogranizovana oko moćnih internet platformi može da odluči čija reč se može čuti, a čija ne. Takvog mišljenja je i politikolog Aleksandar Pavić koji je ukazao na to da je cenzurisanje Trampovih izjava postojalo još u predizbornoj kampanji, ali i da su društvene mreže cenzurisale informacije koje bi mogle ići na štetu Džoa Bajdena. Time je otvoreno bio zauzet stav koji je favorizovao jednog od kandidata. Ipak, kako je naglasio Pavić, uticaj društvenih mreža nije ograničen samo na Ameriku, već one obuhvataju ceo svet, pa takvo njihovo delovanje može biti potencijalno opasno po slobodu govora u širom planete.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here