Srđan Škoro – U Srbiji nije regulisan rad klasičnih medija, a kamoli medija koji se emituju onlajn

0
104

Novinar Srđan Škoro je rekao da je medijska situacija u Srbiji veoma loša, da se na različite načine mnogo neistina iznese u javnost, ali i da vlast na napade u medijima reaguje samo kada se one odnose na njene predstavnike, dok su svi ostali nezaštićeni.

Onlajn prostor postaje sve rizičniji po novinare. Na mrežama se dele njihovi lični podaci, adrese stanovanja, detalji iz ličnog života, a sve češće putem društvenih mreže upućuju se ozbiljne pretnje nezavisnim novinarima. Kako regulisati internet prostor i zaštititi novinare upitali smo novinara Srđana Škora.

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je u toku prethodnih par godina zabeleženo povećanje slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili tom udruženju na napade, pritiske i pretnje. Najveće povećanje napada u odnosu na prethodni period su činili slučajevi pretnji, govora mržnje i vređanja na društvenim mrežama, u čemu prednjače političari. Beogradski centar za bezbednosnu politiku odlučio je da obustavi svaku komunikaciju i saradnju sa Narodnom skupštinom, zbog brutalnih pretnji i poziva na linč predstavnika nevladine organizacije CRTA i novinara KRIK-a, a koje su uputili pojedini poslanici Srpske napredne stranke. Predsednik Aleksandar Vučić je izjave poslanika prokomentarisao rečima da niko ne bi trebalo da preti novinarima, ali se ništa ključno nije pokrenulo kako bi se situacija u medijima popravila. Novinar Srđan Škoro, naglasio je da država ima dvostruke standarde kada osuđuje informacije koje se preko društvenih mreža plasiraju o pojedinim licima. On je ukazao na to da, ukoliko te informacije ugrožavaju nekoga od predstavnika vlasti, onaj ko ih je plasirao može biti uhapšen, dok se ne reaguje na pretnje i uvrede koje su upućene građanima, nezavisnim novinarima ili pripadnicima nekih drugih struktura.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here