Kombajni su ušli u kolubarske njive na kojima je počela žetva ječma, a narednih dana očekuje se i vršidba pšenice. Ove godine očekuju se prosečni prinosi strnih žita sa 20.000 hektara, koliko ih je prošle jeseni zasejano, od čega najviše pod pšenicom – 13.500 hektara.

Poljoprivrednici u Kolubarskom okrugu sve proizvedene količine pšenice, ječma, ovsa i tritikalea uglavnom iskoriste za stočnu ishranu, dok veoma male količine i to najčešće iz tamnavskog kraja odu i na tržište. Jesenas je setva strnih žita uglavnom obavljena u optimalnom roku, uslovi za setvu su bili relativno adekvatni, zima je bila blaga, nije bilo nekih značajnijih šteta iako je bilo nižih temperatura i golomrazica. Blaga zima je smetala u smislu da je bilo više napada glodara i uslova za pojavu bolesti i štetočina ali su na sve to proizvođači bili blagovremeno upozoreni kako bi primenili odgovarajuće mere zaštite.

Kada je procena prinosa ovo će biti jedna prosečna godina. U našim krajevima ima proizvođača koji malo više ulažu u proizvodnju, primenjuju punu agrotehniku, daju velike količine mineralnih đubriva, setvu obave na vreme kao i potrebnu zaštitu, a koji će se ove godine pohvaliti rekordnim prinosima. Za naše prilike sve što je preko šest tona po hektaru su visoki prinosi. U proseku će prema procenama biti oko 4,5 tone po hektaru sa solidnim kvalitetom zrna. Očekuje se da će narednih dana biti suvo vreme kako bi žetva bila obavljena u što kraćem vremenskom periodu i prozvođači bezbedno skinuli rod, jer ukoliko se žetva oduži dolazi do gubitaka. Inače, onoga ko nema sopstveni kombajn ove godine žetva će po hektaru zasejane površine koštati 12.000 dinara.