Počela žetva ječma

0
62

Kombajni su ušli u kolubarske njive na kojima je počela žetva ječma, a narednih dana očekuje se i vršidba pšenice. Ove godine očekuju se prosečni prinosi strnih žita sa 20.000 hektara, koliko ih je prošle jeseni zasejano, od čega najviše pod pšenicom – 13.500 hektara.

Poljoprivrednici u Kolubarskom okrugu sve proizvedene količine pšenice, ječma, ovsa i tritikalea uglavnom iskoriste za stočnu ishranu, dok veoma male količine i to najčešće iz tamnavskog kraja odu i na tržište. Jesenas je setva strnih žita uglavnom obavljena u optimalnom roku, uslovi za setvu su bili relativno adekvatni, zima je bila blaga, nije bilo nekih značajnijih šteta iako je bilo nižih temperatura i golomrazica. Blaga zima je smetala u smislu da je bilo više napada glodara i uslova za pojavu bolesti i štetočina ali su na sve to proizvođači bili blagovremeno upozoreni kako bi primenili odgovarajuće mere zaštite.

Kada je procena prinosa ovo će biti jedna prosečna godina. U našim krajevima ima proizvođača koji malo više ulažu u proizvodnju, primenjuju punu agrotehniku, daju velike količine mineralnih đubriva, setvu obave na vreme kao i potrebnu zaštitu, a koji će se ove godine pohvaliti rekordnim prinosima. Za naše prilike sve što je preko šest tona po hektaru su visoki prinosi. U proseku će prema procenama biti oko 4,5 tone po hektaru sa solidnim kvalitetom zrna. Očekuje se da će narednih dana biti suvo vreme kako bi žetva bila obavljena u što kraćem vremenskom periodu i prozvođači bezbedno skinuli rod, jer ukoliko se žetva oduži dolazi do gubitaka. Inače, onoga ko nema sopstveni kombajn ove godine žetva će po hektaru zasejane površine koštati 12.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here