Manifestacija „Beloblatska kobasica“

0
116

Proteklog vikenda Belo blato bilo je domaćin osme po redu manifestacije „Beloblatska kobasica“. Održano je takmičenje u svinjokolju, kao i takmičenje u pravljenju kobasica, a organizovana je i prodajna izložba suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata.

Nakon prošlogodišnje pauze ove godine proteklog vikenda u Belom Blatu je održana osma po redu tradicionalna gastronomska manifestacija „Beloblatska kobasica“, koja je kao i godinama unazad privukla brojne posetioce, ne samo iz Zrenjanina nego i iz drugih gradova naše zemlje. Manifestacija je ove godine trajala dva dana što je u značajnoj meri rasteretilo ulazak i izlazak iz sela i pronalaženje mesta za parkiranje. Prvog dana, u subotu 05. februara, održano je takmičenje u svinjokolju na starinski način, od prljenja svinjčeta slamom do finalne obrade mesa dok je drugi dan manifestacije bio rezervisan za takmičenje u pravljenju domaćih kobasica. Posetioci su mogli da kupe i ukusne i kvalitetne domaće suhomesnate proizvode koje su im ponudili brojni proizvođači iz našeg kraja.

Osim suhomesnatih proizvoda posetioci su imali priliku i da probaju ili kupe mlečne proizvode, med, rakiju, vino i domaće kolače, a mi smo proverili šta najbolje ide uz kobasice.

Manifestacija „Beloblatska kobasica“ je odavno prerasla seoske okvire i dostigla razmere veoma posećenog događaja, a ove godine sigurno je opravdala epitet najposećenije gastronomske manifestacije u Vojvodini. Naime, tokom trajanja manifestacije selo sa oko 1.000 stanovnika ugosti oko 30.000 posetilaca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here