Noviteti u popisu stanovništva

0
102

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je, po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi u skoro svim zemljama sveta, na svakih deset godina.

Popisom se obezbeđuju potpuni i kvalitetni statistički podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj i polnoj strukturi, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, o strukturi domaćinstava i porodica i o stambenom fondu. Prikupljeni podaci od izuzetnog su značaja za ocenu trenutnog stanja, kao i za buduće planiranje i donošenje različitih strategija, kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou. Ovogodišnji popis stanovništa uključuje i neke novine izjavila je Snežana Lakićević pomoćnik direktora sektora društvenih statistika. Specifičnost ovogodišnjeg popisa je i to da će se po prvi put koristiti elektronski upitnici, a više od 20.000 učesnika realizovati ovogodišnji popis stanovništva rekla je Lakićević.

Finansijska sredstva za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine zajednički su obezbedile Republika Srbija i Evropska unija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here