Džon Bosnić – Podneo sam zahtev za restituciju, moje lokale su privatizovali iako su bili prazni

0
1009

Hiljade naslednika upustili su se u proces restitucije po zakonima Republike Srbije, ali mnogi od njih se osećaju prevarenima. Jedan od njih je novinar Džon Bosnić koji je podneo zahtev za povraćaj lokala koji su bili slobodni a u međuvremenu prodati trećim licima.

Iznos akontacije po pitanju restitucije  je 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja, po svim zakonskim osnovama bivših vlasnika, a isplata je u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije. Ukoliko je iznos obeštećenja manji od 1.000 evra, on će biti isplaćen u celosti, a ukupno ima 950 takvih rešenja. U slučaju kada umesto bivšeg vlasnika pravo obeštećenja ostvaruju zakonski naslednici, iznos akontacije deli se na zakonske naslednike saglasno njihovim utvrđenim udelima. Novinar Džon Bosnić je potomak naslednik poslovnog prostora u Sremskoj Mitrovici. Pitali smo ga kako se razvija njegov slučaj kada je u pitanju restitucija tog objekta.

Za najviše četiri naredne godine, očekuje se da će biti zatvoreni svi predmeti po zahtevima za povraćaj oduzete imovine, čime će restitucija biti okončana.

Ali, ne i poslovi vezani za te postupke. Preostaje još da se svi predmeti arhiviraju, uradi analitika i sastavi baza podataka koja će biti dostupna i državnim organima i javnosti a reč je o građi koja se odnosi na imovinu građana, privrede i države u periodu dužem od jednog veka – kaže u razgovoru za Danas Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju. Naglašava da su taj veliki posao, 14 miliona dokumenata, obradili zaposleni stručnjaci Agencije i da im pomoć inostranih konsultanata, koja im je povremeno nuđena, nije bila potrebna.

Objašnjava da je od donošenja Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, 2011. godine, Agencija za restituciju koja je tada osnovana, donela ukupno 63.650 odluka što čini 84,4 odsto ukupno podnetih zahteva starih vlasnika. Ono što je preostalo, a odnosi se na vraćanje u naturi, jesu predmeti u kojima nedostaje dokumentacija neophodna za odlučivanje, a teško ju je pribaviti od nadležnih državnih organa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here