Ivan Pajović – Ko ima gas i po kojoj ceni će ga prodavati

0
105

Gasa ima, ali je pitanje ko ga ima i po kojoj ceni će ga prodavati, izjavio je doktor ekonomskih nauka Ivan Pajović naglasivši da smo u doba dobrih ekonomskih odnosa sa Rusijom 1.000 kubika gasa plaćali 270 dolara, da sada za istu količinu plaćamo 400, a da su predviđanja da će se cena popeti i na 900 dolara.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da država radi sve da gasa bude dovoljno ove zime, a da kroz povezivanje sa drugim zemljama dobije mogućnost da gas kupuje i od drugih snabdevača. Nismo iskoristili priliku da neke stvari uradimo ranijih godina, ali verujem da ćemo sada ubrzano raditi kako više ne bismo zavisili samo od jednog snabdevača gasom. Iduće godine u septembru Srbija završava gasovod Niš-Dimitrovgrad i kroz taj gasovod moći će da stiže i gas od drugih snabdevača, pre svega iz Azerbejdžana i iz LNG terminala u Grčkoj“, kazala je Mihajlović. Da li će gasa biti dovoljno ove zime i kako komentariše navode ministarke Mihajlović pitali smo doktora ekonomskih nauka Ivana Pajovića.

Očekuje se da će Evropska komisija sledeće nedelje zatražiti od zemalja EU da smanje grejanje i hlađenje javnih zgrada i kancelarija kako bi se smanjila ukupna potražnja za gasom. Snabdevanje ruskim gasom bi moglo da bude potpuno prekinuto i u svojim simulacijama Brisel računa na to da bi ove zime Putin mogao da koristi gas kao ratno oružje. Za optimalno korišćenje energenata preporučiće pravila koja zahtevaju da se javne zgrade zagrevaju na maksimalno 19 stepeni Celzijusa ili rashlade klima uređajima podešenim na temperaturu ne nižu od 25 stepeni. Na sreću, “zaštićeni” potrošači energije, odnosno domaćinstva, predstavljaju samo 37 odsto ukupne potrošnje gasa u EU. Simulacije pokazuju da bi ovi potrošači bili poslednji koji bi bili ozbiljno pogođeni iznenadnim prekidima u snabdevanju gasom. Stoga je najviše napora usmereno na elektrane i industriju koje koriste ogromne količine gasa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here