Konferencija o bezbednosti dece – Sistemska podrška prevenciji i zaštiti dece

0
34

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić prisustvovale se danas otvaranju 7. međunarodne konferencije o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2022“. Premijerka je izjavila da je obaveza države da se uhvati u koštac sa problemom nasilja koje uključuje decu i da usmeri sve svoje kapacitete i resurse u njegovo što uspešnije rešavanje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na otvaranju 7. međunarodne konferencije o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2022“ istakla da fokus mora biti na edukaciji dece od najranijeg doba kako bismo ih naučili da bilo kakav nasilan vid ponašanja nije prihvatljiv. Ona je poručila da je važno da se deci na sistemski način pruži podrška, dodajući da će Vlada u budućnosti morati još više da se oslanja na rad i znanja organizacija civilnog društva da bismo zajedno videli kako da adekvatnije odgovorimo na ovakve probleme. Premijerka je podsetila na to da je u decembru 2021. godine napravljen protokol o saradnji sedam ministarstava kako bi se zajednički radilo na tome da se napravi prva nacionalna platforma za učenike, nastavnike i roditelje sa ciljem da se smanji nasilje nad decom, ali i vršnjačko nasilje i da se uvede veći red u škole. To je, kako je navela, platforma „Čuvam te“, koja na jednom mestu danas integriše sve potrebne aspekte temeljne prevencije i alate za suzbijanje nasilja koje uključuje decu, bilo kao žrtve, ili kao počinioce nasilja. Prema njenim rečima, samo u prvoj godini rada pomenute aplikacije obukama na platformi pristupilo je više od 44.000 korisnika, što pokazuje koliko je ova tema važna. Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić ukazala je na to da svi nadležni organi i institucije treba da deluju koordinisano kako bi se obezbedila bolja bezbednost dece i njihova veća zaštita od nasilja.

Konferencija „Bezbednost i odgovornost 2022“ organizovana je sa ciljem da se stručnjaci u našoj zemlji upoznaju sa primerima dobre prakse i najefikasnijim načinima pružanja pomoći deci koja su pretrpela traumu, odnosno bilo koji vid zlostavljanja – bilo da je reč o vršnjačkom, seksualnom, porodičnom ili bilo kom drugom nasilju. U okviru konferencije biće održano više panela na kojima će učestvovati visokokvalifikovani stručnjaci iz zemlje i sveta, a nakon zvaničnog otvaranja usledila je prva panel-diskusija pod nazivom „Unapređenje sistema potrage za nestalom decom: Amber alert sistem alarmiranja javnosti o nestanku dece“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here