Uslovi za uzgoj oraha

0
90

Orah nam dolazi iz regiona današnjeg Irana, a u Srbiji se gaji već vekovima. Profit donosi kada se gaji na savremen, na nauci zasnovan način.

Orah se gaji u širokom klimatskom pojasu, starija stabla, dobro razvijena mogu da podnesu zimi i temperature do minus 30 C. Ne treba se osloniti na ova istraživanja već orah gajiti u umerenim područjima gde zimske temperature ne omogućavaju veće minuse od – 12 C. Opasnost preti i u regionima koji su “poznati” po učestalim poznim prolećnim mrazevima, jer mladice izmrzavaju na minus 1 C. Ako baš želite da imate orah i u tim predelima gajite sorte sa kasnim cvetanjem. Navodnjavanje je uslov dobrog roda jer orah zahteva više od 750 mm padavina godišnje. Kada posadite orah zalivanje je obavezno, bez obzira na količinu vlage. Odgovara mu tlo sa 2-3% humusa, sa neutralnom pH reakcijom (6,5 – 7,5). Visoke podzemne vodu su znak da tu NE sadite orah.

Karakteristika sadnice oraha je da ima veoma moćan koren i zato pre sadnje plantaže uradite rigolovanje ili duboko oranje, jer dobro razgranat koren garantuje dobar razvoj sadnice. Ako ga sadite na okućnici iskopajte veliku rupu (1x1x1m) i bogato dodajte stajnjak. Kada se dobro ukoreni stablo može da poraste i dva metra u jednoj sezoni! Sadite orah u jesen, bolje je za sadnice i za Vas. Tako će orah imati dobru polaznu osnovu u proleće. Voćari često oblažu koren sadnice smesom ilovače i vode da bi se tlo što više vezalo uz koren.

U rasadniku obratite pažnju na podlogu na kojoj je orah kalemljen. Neki od voćara preporučuju podlogu crnog oraha, ali brojne sorte ne podnose se dobro sa njom. Ti orasi brže dospevaju na rod, ali njihov životni vek je kraći. Često se desi i cepanje stabla na mestu kalema. Sorte koje daju ženske cvetove iz pupova na jednogodišnjim izdancima su sada najzastupljenije (lateralne sorte). Daju više plodova po stablu, ali slabije se vrši vegetativni razvoj. Krošnja oraha se najčešće oblikuje kao piramida. Početak stabla je na 100 do 130 centimetara jer viša debla kasnije dolaze na rod (osim kada gajite orah zbog debla, tada je to mnogo više jer morate zadovoljiti standarde u drvnoj industriji).

U stanju mirovanja obavljajte rezidbu do starosti od 5 godina svake godine. Vodite računa da grane sa stablom čine ugao od 45 stepeni jer tako stvarate optimalni odnos rodnosti i razvoja. Nepoželjne mladice u proleće sledeće godine uklonite kao i one koje rastu ispod određene visine stabla. Kvalitet sadnice odlučuje o uspehu koji će Vam doneti orah sledećih 50 godina. Mora imati dobro razvijen koren, skratite je do 130 centimetara i ostavite 4-5 dobrih pupova, pravilno raspoređenih. Tako ćete stvoriti četiri osnovne grane. Jedna je prema jugozapadu (najniža) da štiti od ožegotina, a druga iznad nje, u pravcu jugoistok i tako ne ometa najnižu granu. Treća u pravcu severozapad, da ima dovoljno svetla pri vrhu krošnje i četvrta u pravcu severoistok kao najviša u krošnji.  U drugoj godini otklanjate suparničke mladice, dok se provodnica skraćuje na 120 centimetara od poslednje osnovne grane. Tako dobijamo još dve grane na provodnici koje se pružaju, po položaju, između osnovnih grana gledano odozgo. U trećoj godini nastavljate sa oblikovanjem krošnje, ali sve više grane treba da su kraće od nižih, ispod njih. Uklanjate polomljene, suve grane i posle pete godine. To radite samo zimi, da rane ne “suze” jer bi na mestu preseka mogle nastati bolesti. Sve preseke mažite voskom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here