Ministarka Đedović – EPS treba da ostane u vlasništvu države

0
60

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović poručila je danas da neće biti privatizacije „Elektroprivrede Srbije” niti otpuštanja radnika, već da je cilj da imamo odgovorne strukture upravljanja u ovom preduzeću i da se zaposle profesionalni ljudi koji će se boriti za to da EPS bude temelj stabilnosti srpske privrede.

Đedović je podsetila na to da Nadzorni odbor postavlja i nadzire rad direktora, da se Statut odnosi na upravljanje, a da se prava radnika definišu kolektivnim ugovorom. Prema njenim rečima, odluka o promeni pravne forme EPS-a, koja je doneta još 2014. godine, mora da se sprovede, a ovo preduzeće treba da postane akcionarsko društvo zatvorenog tipa u vlasništvu države 100 odsto. Onog dana kada to postane, neće više biti ograničavanja broja zaposlenih, niti zarada. Država je tu, razgovarala je i nastaviće da razgovara sa predstavnicima sindikata svih energetskih preduzeća, dodala je Đedović.

Prema njenim rečima, promena pravne forme je jedan od načina da se popravi upravljanje, a Nadzorni odbor treba da dobije veća ovlašćenja, da odlučuje o upravljačkoj strukturi, da sagleda proizvodnju i investicije. Ministarka je naglasila i da je neophodno rešiti problem realizovanja investicija jer svi projekti kasne godinama, preciziravši da je potrebno uložiti više od 30 milijardi evra kako bi se sistem oporavio. Đedović je istakla da se u energetskoj krizi videlo koliko je važno da energetska preduzeća budu stabilna i jaka, pri čemu je poručila da je Vlada odlučna da sprovede reformu preduzeća, čiji je dug narastao na stotine miliona evra, kako više ne bi bila na teretu države, odnosno građana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here