Uzgajanje gusaka

0
191

Guske su Veoma otporne i dobre čuvarke imanja. Od njih imamo kvalitetno meso, džigericu, perje, jaja, a korisne su u održavanju površine jer jedu mnogo trave.

Troškovi ishrane gusaka su minimalni, jer one i same pronalaze hranu. Postoje različite rase domaćih guski, a najveći broj potiče iz istočne Evrope. Ženke u uzgoju možete držati 10, a mužjake do šest godina. U zavisnosti od namene bira se rasa. Ako želite veće, mesne, odlučite se za Emdenske (bele) i Tuluške guske. Jedinke su krupnije, dostižu težinu od devet do 10 kg. U sezoni snesu od 35 do 40 jaja. Obezbedite im veću površinu i više hrane. Za proizvodnju jaja birajte lakše rase koje imaju težinu od 4,5 do šest kilograma, a mogu da snesu i do 100 jaja u sezoni. Jedno gnezdo u objektu će biti dovoljno na pet ženki. Kada se počinje sa uzgojem potrebno je nabaviti tri do pet gusaka, a ženki treba biti više od mužjaka. Najbolji je odnos tri ženke i jedan mužjak. Za četiri guske potreban je ograđen prostor od najmanje 4,5 x 6 m i otvoren od 12 do 24 m². Ograda treba da je visoka do dva metra, a najbolje da je ograđen prostor prekriven mrežom s gornje strane. Biće im potrebna livada za ispašu i voda za kupanje. Prilikom kupovine obratite pažnju da su jedinke čiste, snažne, živahne i zdrave. Ne smeju da budu predebele. Telo treba da je prekriveno perjem, da nema ogoljenih područja. Kljun i oči sjajni. Nosnice čiste, kao i kloaka. Noge jake, bez deformacija i oštećenja. Za početnike je najbolje da kupe jednogodišnje guske. Jedna ženka će izvesti pet do 10 guščića. Rastu veoma brzo i mogu dostići dva kilograma u dobi od četiri do pet sedmica, ali polnu zrelost dostižu u drugoj godini.

Svake godine podmlađujte jato i ostavljajte jednu petinu guščića za zamenu. Ishrana gusaka se bazira na travi, a najbolje će im odgovarati nežne trave koje mogu jesti tokom dana. Zelena masa čini i do 80 odsto dnevne ishrane. Možemo im ponuditi listove kupusa, karfiola, zelene salate. Uravnotežena ishrana će se pozitivno odraziti na njihovo zdravlje, nosivost jaja. Takođe jedu i insekte, ali im u toku dana treba ponuditi zrna pšenice i ovsa kao dopunsku hranu. Guskama treba osigurati uravnoteženu ishranu koja sadrži proteine, ugljenohidrate, minerale i vitamine. Zrnevlje im ne treba davati više nego jedan put u toku dana, jer će to smanjiti nosivost kao i nedostatak hrane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here