Kako su sindikati u Srbiji obeležili 1. maj

0
61

Niske plate, odlazak mladih u inostranstvo, uslovi rada, zakoni – to su neki od najvećih problema na koje ukazuju sindikati na Međunarodni dana rada. Uskoro počinju razgovori i o minimalnoj ceni rada, koja trenutno ne pokriva osnovnu potrošačku korpu. Sindikati u Srbiji su 1. maja odvojeno održali skupove, dok su u širom sveta, u različitim državama ogranizovani masovni marševi.

Uz zvuke Internacionale i poruku da ne postoji ni jedan interes sindikata koji nije i u interesu države Srbije, u ponedeljak na Trgu Nikole Pašića u centru Beograda predstavnici i članovi Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” obeležili su 1. maj, Međunarodni praznik rada. “Srbija ne može napredovati ako je jedini motiv jeftina radna snaga i uvećanje kapitala”, izjavila je predsednica UGS “Nezavisnost” Čedanka Antić i dodala da su zahtevi sindikata, kao i problemi sa kojima se suočavaju, isti kao i uvek: “Niske zarade oterale su radnike iz Srbije, oterale su kvalifikovanu radnu snagu i mladost Srbije. Borimo se za veće zarade u javnom i privatnom sektoru, ali ne tako što će ih neko objaviti u toku svoje partijske kampanje, nego tako što će one biti rezultat kolektivnih pregovora. Borimo se za to da imamo bezbedna i zdrava radna mesta, a ne da svake godine brojimo crnu statistiku naših koleginica i kolega koji izgube život”.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) održao je Prvomajski protest u centru Beogradu, sa kog je zatraženo poštovanje radnika i njihovog rada. Okupljeni su nosili veliki transparent sa natpisom „I ti si sindikat“ kao i manje transparente sa porukama „Dostojanstven rad, dostojanstven život“ i „Moć promena je u tvojim rukama, učlani se u sindikat“. Učesnicima protesta obratio se predsednik SSSS Ljubisav Orbović koji je kazao da radnici traže bolje uslove rada, veće plate i životni standard i pozvao ih da se „svakog dana i na svakom mestu“ bore za te ciljeve. Ocenio je da „poseban problem“ danas predstavlja dovođenje radnika iz drugih zemalja i to, kako je rekao, za radna mesta koja nisu upražnjena. „Tu dolazi do manipulacija, njima se daje manja plata a istog dana se otpuštaju domaći radnici“, naveo je Orbović. Posle njegovog obraćanja, učesnici skupa krenuli su kao Trgu Slavija gde su položili vence na spomenik Dimitriju Tucoviću.

Politička platforma Solidarnost organizovala je “Prvomajsku potragu za ministrom rada”. Ispred Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja u Nemanjinoj ulici okupljenima su se obratili Miloš Baković Jadžič, odbornik u Skupštini grada Beograda i portparol Solidarnosti i Melanija Lojpur. „Plata za život, kraće radno vreme i sigurno zaposlenje su stvari za koje se zalažemo i za koje želimo da se, zajedno sa vama, borimo“, naveli su iz platforme Solidarnost i ocenili da radno vreme može i mora svima biti kraće jer svi radnici i radnice imaju pravo na radno vreme koje ostavlja dovoljno slobodnog vremena potrebnog za kvalitetan i ispunjen život. „U dobrom i solidarnom društvu rad je smislena društvena aktivnost, a radnici i radnice imaju vreme za porodični, društveni, kulturni i politički život, poručili su iz Solidarnosti.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata konstatovala je uz akciju prikupljanja potpisa za peticiju, da su širom Beograda i za Prvi maj, veliki trgovački lanci kao i tržni centri najnormalnije radili, što je, kako su istakli, velika sramota. Asocijacija je, u okviru obeležavanja 1. maja, Međunarodnog dana rada, u centru Beograda prikupljala potpise za peticiju da se u trgovini ukine rad nedeljom. Predstavnici sindikata su rekli da na ovaj problem ukazuju pune tri godine, ali da nailaze na zatvorena vrata nadležnih. Ranka Savić iz ASNS rekla je da je Srbija “jedna od retkih zemalja u Evropi koja umesto petodnevne, praktično uvodi šestodnevnu radnu nedelju”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here