Paradajz – virus mozaika na biljkama

0
23

Velika štetočina u bašti je za paradajz virus mozaika. Ovaj virus je prisutan u svim područjima gde se gaji paradajz. Ekonomski je vrlo štetan u mešovitim zarazama, naročito sa virusom mozaika paradajza i virusom mozaika duvana.

U proizvodnji paradajza u zatvorenom prostoru virus mozaika se češće javlja, svakako zbog mehaniččkog zaražavanja koje se obavlja izvođenjem raznih mera nege tokom gajenja ove biljke. Odlikuje se pojavom nekrotičnih pega i pruga duž stabla i peteljke kao i nekrozama vršnog dela stabla. Zaražene biljke jako zaostaju u porastu, dobijaju žbunast izgled, slabije cvetaju i daju veoma mali plod. Na plodovima se uočavaju nekrotične pojave.

Virus mozaika se veoma uspešno prenosi sokom, dodirom lišća ili korena zaraženih i zdravih biljaka. Mere zaštite su gajenje otpornih ili manje osetljivih sorti i paradajz ne gajiti na istoj površini ili površini gde su gajene biljke osetljive prema ovom virusu te preduzeti sve neophodne mere higijene prilikom nege paradajza, kao što su pinciranje, vezivanje, i dezinfikovati ruke i pribor prilikom rada.

Za suzbijanje virusa preporučuje se nekoliko mera koje se dopunjuju, pa ih zato treba sve primenjivati: prvo, za proizvodnju koristiti isključivo zdrav rasad; rasad i biljke u zatvorenom prostoru proizvoditi na novom zemljistu bez zaraženih biljnih ostataka; u rasadu i zatvorenom prostoru uništavati sve zaražene biljke, za proizvodnju u polju primeniti plodored sa predkulturama koje nisu osetljive prema virusu (pšenica, ječam i dr.); naročito ne koristiti zemljište na kome su prethodno gajeni krastavac, dinja, spanać, lucerka i crvena detelina, pošto biljni ostaci i zaostale biljke mogu predstavljati izvore zaraza; uništavanje korova u usevima neophodna je mera, pošto su neki od njih mogući izvori zaraza; hemijsko suzbijanje vektorskih vaši može da bude korisna mera samo ako se paprika gaji na velikim površinama, izolovanim od drugih osetljivih useva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here