Kantarion – eliksir za sve

0
58

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, kao samoniklu je nalazimo u hrastovim i borovim šumama, na proplancima, livadama i pašnjacima, zapuštenim terenima. U selima se često gaji na okućnicama a može i plantažno, na njivama. Trenutno je jedna od najtraženijih i najviše istraživanih lekovitih biljaka u Evropi.

Кantarion ima čvrstu stabljiku, može porasti i više od 100 cm, s razgranatim, jakim korenom. Listovi su jajasti, izduženi i dugi tri do četiri cm a žlezdama koje se vide kao sitne tačke i, gledajući prema svetlu, izgledaju kao perforacije, otuda i drugi deo latinskog imena- perforatum . Cvetovi su žuti, dugi dva-tri cm, otvaraju se, u zavisnosti od godine i regiona, od sredine juna do kraja avgusta. Plod je čaura u kojoj su smeštene tvrde smeđe semenke koje sazrevaju u avgustu i septembru.

Кantarion nema velike zahteve prema agroekološkim uslovima. Pogoduju mu osunčani položaji, a najviše mu sunčeve toplote i svetlosti treba u vreme vegetativnog rasta i cvetanja. Dobro podnosi niske zimske temperature, retko kada izmrzne. Prijaju mu suvlja zemljišta, ne podnosi zabarena i ona s visokom podzemnom vodom. Ipak, u plantažnoj proizvodnji trebalo bi ga posle prvog otkosa zaliti kako bi i drugi bio bogat. Iako je višegodišnja biljka on je izuzetno osetljiv na korove te za plantažnu proizvodnju valja birati parcele na kojima su predusev bile vrste koje imaju „herbicidno delovanje“ , odnosno zemljište ostavljaju čisto. Pre setve potrebno je uneti stajnjak, što više to bolje, i zemljište duboko uzorati. Pred setvu se unose mineralna NPК đubriva, 300-400 kg po hektaru. Upotreba mineralnih đubriva se preporučuje i u kasnu jesen kao i rano proleće.

Ova biljka se može razmnožavati generativno semenom ili vegetativno delenjem starijih reznica. U komercijalnoj proizvodni se češće koristi seme, direktna setva na parcelu ili proizvodnja rasada. Proizvodnja rasada započinje setvom u leje u julu. Preko leta mlade biljke u lejama se moraju redovno zalivati. Za setvu jednog kvadratnog metra rasada potrebno je pola g semena, od kojeg se dobije 300 do 400 sadnica.

Najbolje je da se mlade biljke rasađuju u jesen kako bi se do proleće dobro ukorenile. Međuredni razmak bi trebalo da bude 50 do 70 cm, a rastojanje između biljaka u redu 30 do 40 cm. Optimalan sklop na 1 ha površine je 35.000 do 50.000 biljaka. Direktno na parcelu se seje krajem jeseni ili u rano proleće. Preporučeni međuredni razmak je 50 do 70 cm.

Lekovito je i njegovo ulje. Pomaže kod zarastanja rana – tokom dve nedelje, tri puta dnevno, ranu valja namazati kremom na bazi kantarionovog ulja i ona će brže zarasti. Ulje kantariona poznati je narodni lek, koji i danas ima široku primenu u medicini i kozmetici. U narodu se ovo ulje priprema veoma jednostavno. Cvetovi kantariona se ubace u teglu, nalije maslinovim uljem, zatvori, tegla umota u hartiju da se cvet ne izlaže direktnim sunčevim zracima, i drži na suncu 30-40 dana, da što jače pocrveni. Posle toga se procedi i čuva u tamnoj flaši na hladnom i tamnom mestu ali ne u frižideru. Кo ima mogućnost da nabavi kantarion ili ga ima na okućnici, može sam da napravi i drugačije ulje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here