Zbog afričke kuge biće teško da se održi proizvodnja svinja i svinjskog mesa

0
25

Afrička kuge svinja zahvatila je veći broj opština i okruga u Srbiji, zbog čega je do kraja prošle sedmice eutanazirano oko 18.000 svinja, a uzgajivačima je, osim simptoma, važno da znaju i kako da spreče širenje bolesti, upozoravaju stručnjaci.

 Doktor veterine i sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović izjavio je da farmeri dobro znaju simptome bolesti, ali da je važno da znaju i kako da spreče njeno širenje.

Budimović je upozorio da predstoji period kada je pitanje šta će se dešavati i sa cenom svinjskog mesa i sa brojem svinja. „Ovo će biti teška borba da se održi proizvodnja svinja i svinjskog mesa“, poručio je Budimović.

On je ocenio da se širenje bolesti može sa migracijom turista i velikim prometom ljudi u letnjem periodu i da su prenosioci bolesti i proizvodi koji se koriste za ishranu svinja.

Farmeri dobro znaju simptome bolesti, ali je važno da znaju i kako da spreče njeno širenje, a na najbitnije je da se svinje ne drže na otvorenom prostoru, da komšije ne dolaze u ekonomski deo domaćinstva, da se radi dezinfekcija, poručio je Budimović.

„Nije dezinfekcija samo sipanje dezinfekcionog sredstva u blato ili po oboru koji nije očišćen, mora da se opere i očisti i tek onda dezinfikuje. Nije samo sunđer natopljen dezinfekcionim sredstvom dezobarijera, to mora da se menja“, objasnio je Budimović.

On je ukazao da je problema bilo i pre pojave afričke kuge svinja i da sledi teška borba da se održi proizvodnja svinja i svinjskog mesa. „Cena svinjetine je porasla i sada je nekih 3,3 evra po kilogramu, a bila je 2,3 evra“, napominje Budimović i poručuje da sledi period kad je pitanje šta će se dešavati i sa cenom i sa brojem svinja. Budimović je rekao da Srbija ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za sopstvene potrebe i da zadovoljava oko 87 odsto zahteva tržišta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here