Đedović Handanović – Norveška kredibilan partner Srbije u oblasti energetike

0
62

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ambasadorkom Kraljevine Norveške u Beogradu Kristin Melsom o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike.

Đedović Handanović je naglasila da je Norveška kredibilan partner našoj zemlji u mnogim oblastima značajnim za ekonomiju i društvo, posebno u energetici koja je jedan od najvažnijih stubova saradnje dveju država. Ona je ukazala na to da su energetska bezbednost i tranzicija prioritetna pitanja na agendi Vlade Srbije, dodavši da se definisanje dugoročnih ciljeva, kojima će biti povećano učešće obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu, unapređena energetska efikasnost u objektima i smanjena emisije štetnih gasova, nalazi u završnoj fazi. Prema njenim rečima, interes naše zemlje je da se, pored ulaganja „Elektroprivrede Srbije” u kapacitete iz OIE, nastavi sa privlačenjem investicija, koje će elektroenergetskom sistemu omogućiti nove zelene megavate i veću sigurnost snabdevanja. Ministarka je navela i da je uspešnim sprovođenjem aukcija za dodelu tržišnih premija od 450 megavati iz solarne energije i vetra obezbeđeno približno milijardu evra investicija u nove kapacitete.

Đedović Handanović je rekla da su norveški investitori prepoznali atraktivnost ulaganja u OIE na našem tržištu, pri čemu je izrazila uverenje da će ih u budućnosti biti još više s obzirom na to da se u naredne tri godine planira povećavanje kapaciteta iz OIE za 1.300 megavata kroz sistem aukcija. Ona je istakla da je u toku profesionalizacija upravljanja u državnim energetskim preduzećima i da je Norveška važan partner u tom procesu, dodavši da su započete suštinske reforme u cilju veće efikasnosti i boljih rezultata i realizacije investicija u ovim preduzećima.

Ministarka je ponovila da cilj nije privatizacija energetskih preduzeća, već ostvarivanje boljih rezultata, podsetivši na to da je Norveška pre nekoliko decenija sprovela profesionalizaciju svojih energetskih preduzeća, što je obezbedilo nove investicije, veću sigurnost snabdevanja i odgovorno korišćenje prirodnih resursa u interesu građana. Prema njenim rečima, u Srbiji je u relativno kratkom roku uspešno stabilizovan elektroenergetski sistem, nakon velikih izazova u proizvodnji uglja, započeto je restrukturiranje u EPS-u i identifikovani su konkretni projekti u koje će u narednih deset godina biti uloženo desetine milijardi evra.

Ambasadorka Melsom je ocenila da se vide prvi rezultati reformskog procesa u energetskom sektoru, pri čemu je iskazala nameru Norveške da nastavi sa podrškom Srbiji u procesu energetske tranzicije i unapređenja sigurnosti snabdevanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here