Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da smo u periodu najbržeg ekonomskog razvoja i da država ulaže u infrastrukturu, što nas čini atraktivnijom zemljom za dolazak investitora.

Mali je rekao da se otvaraju nova radna mesta i farbrike, što doprinosi tome da imamo novca za dalje podizanje plata i penzija i investicije, dodavši da se gradi 12 auto-puteva i brzih saobraćajnica. Prema njegovim rečima, danas imamo rekordno nisku nezaposlenost od devet odsto, stopa javnog duga je 52,3 odsto, dok je prosek evrozone 91–92 odsto. On je ukazao na to da će se sve velike investicije u Srbiji, koje je naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom predstavljanja programa „Skok u budućnost – Srbija EKSPO 2027”, organizovati pod okriljem međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO 2027, čiji će Srbija biti domaćin.

Potpredsednik Vlade je ocenio da je ta izložba velika razvojna šansa za čitavu zemlju, napomenuvši da je planirano ukupno 17 milijardi evra investicija, od čega su u ovogodišnjem budžetu obezbeđene 2,5 milijarde. On je naveo da će tokom EKSPO izložbe Srbija dočekati tri miliona posetilaca i da do tada treba izgraditi sve kapacitete, dodavši da su radovi na lokaciji površine 250 hektara već započeti. Mali je precizirao da će na izuzetno teškoj lokaciji za gradnju biti nasuto 4,5 miliona kubnih metara peska, milion kubnih metara kamena, kao i da će biti izgrađen nacionalni stadion, akvatik centar i 1.500 stanova i da će to sve ostati Srbiji posle 2027. godine.

Potpredsednik Vlade je najavio i veća izdvajanja za lečenje retkih bolesti, inovativne lekove, i to između pet i sedam milijardi dinara godišnje, kao i veliki investicioni ciklus u okviru kojeg će se rekonstruisati i opremati i domovi zdravlja širom Srbije. Prema njegovim rečima, razvojnim projektima biće obuhvaćeni svi sektori, pa će se tako ulagati i u razvoj rečnog saobraćaja i turizma.

Potpredsednik Vlade je naglasio da je u Srbiji prvi put prošle godine BDP premašio 69 milijardi evra, dok je 2012. bio 33 milijarde, dodavši da očekuje da on 2027. godine dostigne 100 milijardi evra. On je istakao da će najvažniji efekti očekivanog rasta biti podizanje prosečnih plata na približno 1.400 evra, što će biti veliki skok u odnosu na 2012. godinu, kada su iznosile 330 evra. Prema njegovim rečima, očekuje se da prosečna penzija poraste do 650 evra u odnosu na nekadašnjih 204 evra, kao i da minimalna zarada takođe iznosi 650 evra, dok je 2012. godine bila približno 15.700 dinara.

Mali je, takođe, istakao da će se započete mere za podizanje nataliteta unapređivati i najavio veća izdvajanja države za te svrhe nakon formiranja nove vlade. Naš predlog nakon formiranja Vlade biće isplate roditeljima za prvorođeno dete u iznosu od 500.000 dinara, za drugorođeno 600.000 dinara, kao i dalji podsticaji države za svako sledeće rođeno dete, objasnio je on, podsetivši i na projekat rekonstrukcije ili izgradnje 120 vrtića i škola.