Subvencije u poljoprivredi – Neophodna dalja digitalna edukacija

0
30

Digitalizacija poljoprivrede kojoj Srbija teži izvodljiva je u sadašnjosti i bližoj budućnosti što pokazuje i korišćenje platforme e-Agrar na koju se prijavilo 92 odsto učesnika od ukupnog broja ispitanika u okviru istraživanja ”Nivo digitalne pismenosti i analiza potrebnog oblika podrške sa preporukama za poboljšanje nivoa digitalne podrške poljoprivrednicima“. Poljoprivrednici se o podsticajima i subvencijama, kao važnom segmentu unapređenja poljoprivredne proizvodnje, najčešće informišu preko medija, pokazalo je ovo istraživanje koje su sprovela udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije i Centar za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj.

Onlajn anketu o načinu informisanja poljoprivrednika o vidovima podrške popunio je 961 ispitanik. Reč je o nosiocima i članovima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Republike Srbije, ali i onima koji su gazdinstva ugasili ili planiraju da ih osnuju. Njih 443 reklo je da do informacija o podsticajima i subvencijama dolazi posredstvom medija. Obaveštenje putem mejla, sms poruke ili preko poznanika prima njih 205, dok ih 119 nije uopšte informisano. Među poljoprivrednicima koji su se informisali najmanje je onih koji se obaveštavaju preko udruženja čiji su članovi ili preko opštinskog odeljenja za poljoprivredu (njih 52 i 54). Istraživanje je pokazalo da su mediji najčešći izvor informacija za poljoprivrednike svih starosnih kategorija.

Platformu e-Agrar je kao funkcionalnu, najvišim ocenama, ocenilo više od polovine ispitanih korisnika – 60 odsto njih, navedeno je u istraživanju. Oni koji su kreirali nalog i registrovali svoje gazdinstvo na platformi e-Agrar, su se izjašnjavali na koji način su to učinili. Dobijen rezultat pokazuje da je najviše onih koji su nalog na e- Agraru kreirali samo uz dostupna uputstva (58,5 odsto), četvrtina ispitanika je nalog napravila uz pomoć službenika u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi (PSSS) ili opštini, a nešto više od 11 odsto uz pomoć prijatelja. Vrlo mali broj se obratio udruženju čiji je član za pomoć oko registracije, ali je veći broj onih koji su platili za ovu uslugu (32 ispitanika).

Broj aktivnih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji u 2022. godini je iznosio 437.471 da bi se nakon samo nekoliko meseci, uvođenjem platforme e-Agrar, ovaj broj drastično smanjio. Za sada je registrovano oko 330.000 poljoprivrednih gazdinstava. Iako su uspeli da se registruju, ovi poljoprivrednici nisu samostalni u upravljanju i vođenju poslovanja kroz digitalni sistem. U zaključnom delu istraživanja naglašeno je da je neophodna dalja edukacija poljoprivrednika sa aspekta digitalne pismenosti jer je za vođenje poljoprivrednih gazdinstava ona preko potrebna, kako bi se preko digitalnih alata i tehnologije gazdinstvom uspešno upravljalo samostalno, bez posredovanja ili plaćanja trećeg lica za takve usluge. Takođe, edukacija je važna i sa aspekta biznis planiranja – ukoliko se poljoprivredna proizvodnja posmatra kao biznis i tako i planira ulaganje, vrlo je verovatno da će takvo gazdinstvo biti uspešno i profitabilno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here