U narodnoj medicini bokvica se koristi za lečenje rana, često u mešavini s kamilicom, za ispiranje ili kao oblog. Neka istraživanja su pokazala da bokvica ima i antibakterijska svojstva jer ekstrakt uspešno deluje kod plućnih infekcija.

Ženska bokvica prepoznaje se po širokim listovima, a muška bokvica ima uske, gotovo trakaste listove.Obe imaju skoro isto lekovito dejstvo koje je poznato već hiljadama godina. Koriste se u narodnoj medicini kao losioni i napici za ublažavanje problema na koži – kod svrba, ispucale kože, posekotina ili drugih površinskih povreda, ugriza insekata ili upale očiju. Ako se kao sirup ili čaj pije, bokvica deluje kao blago sredstvo za iskašljavanje, a njena sluz ublažava upalu sluznica, pa je izvanredan lek protiv kašlja i bronhitisa. Takođe, može da olakša probleme koji nastaju zbog astme, upale sluzokože disajnih puteva, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija zbog koji nastaju poteškoće kod disanja. Smrvljeni listovi i njihov sok sprečavaju nastanak oteklina i svraba kod uboda insekata. Listovi bokvice stavljali su se u cipele da ublaže žuljeve nastale dugim hodanjem. Sveži sok preporučljiv je i za prolećni umor, za “čišćenje krvi” i podsticanje metabolizma. Zahvaljujući velikoj količini kalijuma deluje i diuretički.

Mladi i nežni prolećni listovi muške bokvice, ubrani u martu i aprilu, mogu da se upotrebljavaju za supu, mešane salate ili se kuvaju kao spanać. Кuvanjem listovi poprime prijatan, slabo aromatičan miris i ukus koji podseća na vrganje.

Srodna vrsta ove biljke je indijska bokvica. Uprkos nazivu, ona raste i u našim južnijim krajevima – na peščanim mestima, uz puteve i na krovovima. Ona je poznata kao buhačica. Ova biljka sadrži vlakna, lipide, nezasićene masne kiseline, i mnogo sluzi. Indijska bokvica ima mogućnost povećanja volumena i do 15 puta, a to osigurava olakšano pražnjenje creva i stvaranje osećaja sitosti. Iako je prvenstveno laksativ, može povoljno da deluje i na smirenje dijareje. Takođe se koristi kod sindroma iritabilnog creva, ulceroznog kolitisa, kronove bolesti, povišenog holesterola povezanog s hroničnim zatvorom i sindroma lenjih creva. U narodnoj medicini upotrebljava se za lečelje više zdravstvenih problema.

Za bombone od bokvica protiv kašlja biće vam potrebno sledeće: 200 listova bokvice; 500 ml vode; 500 g šećera; 25 g grožđanog šećera; 20 g maslaca; kašiku ulja i kašičicu mlevenih semenki komorača. Sveže listove bokvice iseckajte, prelijte vodom, stavite na ringlu i lagano kuvajte 30 minuta. Tečnost procedite, a listove ispasirajte. Dodajte šećer, maslac i komorač pa lagano kuvajte 20-ak minuta dok ne nastane gust sirup. Pleh za pečenje obložite masnim papirom, premažite ga uljem i izlijte sirup. Ostavite da delimično očvrsne i naseckajte na komade veličine bombona.