Na našem području prisutne su dve vrste kestena – pitomi (lat. Castanea sativa) te divlji (lat. Aesculus hippocastanum). Pitomi se koristi za ishranu, a divlji u medicinske svrhe i kao ukrasna biljka.
Kesten je izuzetno nutritivno bogata namirnica koja nudi brojne zdravstvene prednosti, od jačanja imuniteta do poboljšanja probave. Prirodni je izvor zdravlja i energije, nudi brojne prednosti, jer je bogat vitaminima naročito vitaminom C i B grupe, mineralima (kalijum, magnezijum, bakar, fosfor) i dijetalnim vlaknima, a pozitivno utiče na zdravlje srca, krvni pritisak, probavu, imunološki sistem i kosti. Vlakna koje kesten sadrži pomažu u regulaciji šećera u krvi, dok visoka koncentracija antioksidansa štiti od hroničnih bolesti. Takođe, dobar su izvor energije i prikladni za bezglutensku ishranu. Pečeni kesten sadrži više vitamina, dok kuvani sadrži veću količinu minerala. Za razliku od nekih drugih orašastih plodova, relativno je niskokaloričan i ima manje masti, ali je bogatiji skrobom.
Osim iskoristlivosti ploda i stablo ima višestruku primenu. Deblo kestena je umerene tvrdoće, sadrži 10 odsto tanina. Od njega se izrađuju muzički instrumenti, ukrasni predmeti, te nameštaj, drvna građa, a naravno, može poslužiti i za ogrev. Listovi se koriste kao čaj, sadrže čak 95 odsto tanina, razne esencijalne smole, te vitamin K koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja jer sužava krvne sudove. U kombinaciji sa majčinom dušicom pomaže kod problema disajnih puteva, čisti organizam, kod bolova u leđima, dijareje itd. Poznata je medonosna biljka. Med od kestena je takođe, veoma hranljiv i lekovit. Leči gastritis i probavne smetnje, štiti jetru, poboljšava cirkulaciju i drugo.
Plodovi divljeg kestena nisu jestivi, ali se koriste u narodnoj medicini, kao i ostali delovi ove biljke koji su lekoviti, pa se koriste najčešće u lečenju problema s venama i reumom. Od plodova se pripremaju tinkture za proširene vene, za probleme sa cirkulacijom, bolove u kostima, zglobovima, leđima. Takođe, od cvetova se spravljaju tinkture za lečenje reumatskih oboljenja, gihta i artritisa. Iako pripada grupi orašastih plodova, od svojih rođaka (oraha, badema i lešnika) se razlikuje nižim procentom masti i visokim procentom skroba, te jedini sadrži vitamin C. Odlikuje se posebnom teksturom i slatkim, blagim ukusom.
Gastronomska primena doseže mnogo dalje od prostog uživanja u kuvanim ili pečenim kestenima. Širok je dijapazon jela pripremljenih od ove voćne vrste i prostire se od gustih supa, preko glavnih jela do deserata i pečenih poslastica. Pripremaju se njoke, pirei i umaci. Neretko se dodaje i salatama te jelima od testenine. Osim uživanja uz šlag, pire od kuvanih kestena svoju primenu nalazi i kao punjenje za razna testa. Upotrebljava se i u pripremi umaka koji se poslužuju uz divljač. Pečeni se mogu osušiti i samleti u brašno koje daje bogatu i ukusnu koru pri pripremi kolača i pita.


































































