Uprkos obećanjima nadležnih izostala je podrška poljoprivrednicima u nabavci dizela

0
90

Uprkos obećanjima nadležnih, izostala je podrška poljoprivrednicima u nabavci dizela, a sada, kao i svi ostali potrošači i oni očekuju novo poskupljenje do deset odsto.

Cene naftnih derivata rastu ne samo kod nas, već u svim državama koje većinom uvoze naftu, ali to svakako nije opravdanje za inertnost države u rešavanju ovog problema i donošenje više puta pominjanog plana za jeftinije gorivo za seljake.

Prema pisanju portala Agro Smart, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je još početkom godine izjavio da se razmatra način na koji bi se proizvođačima izašlo u susret, ali da je zato neophodno da se uvede red u registru i da se odvoje pravi od fiktivnih proizvođača. To je, uz njegovo ministarstvo, trebalo da radi i resor finansija, a pominjao je i da bi cena goriva mogla da bude niža i 25 dinara.  Kako je objasnio, sada je u registru oko 660.000 gazdinstava, a svega 380.000 ih se zaista bavi poljoprivredom. Ideja je bila da se, nakon razgraničenja između pravih i fiktivnih poljoprivrednika, svakome ko je upisan u Registar privrednih gazdinstava omogući da na svakoj pumpi uz elektronske kartice kupuje jeftinije gorivo.

Od tada se ništa nije dešavalo, a sada je u najavi još jedno poskupljenje i to zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom, ali i zbog skoka kursa dolara.

– Uz manje oscilacije, trend rasta cene nafte neprekidno traje od sredine februara, tako da se neminovno odražava i na veleprodajne i na maloprodajne cene goriva kako u Srbiji tako i u drugim zemljama. Sasvim je izvesno da će do poskupljenja naftnih derivata doći i ovoga puta, sem ako ne nastupi nagli pad kursa dolara. U tom slučaju, maloprodajne cene goriva u Srbiji bi ostale na sadašnjem nivou. U suprotnom, do poskupljenja će doći ali treba naglasiti da će ono biti neznatno, to jest u procentu manjem od 10 odsto. Takođe, korekcija maloprodajnih cena ne bi nastupila odmah već za nekih mesec i po dana – ističu u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

U odnosu na početak 2018. godine sirova nafta je poskupela za 16,8 odsto. Benzin je u istom periodu poskupeo za 4,3 odsto, a dizel za 5,7 odsto.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije ističu da su od početka godine državna zahvatanja u Srbiji po litri benzina povećana za 2,63 dinara, a dizela za 3,07 dinara. To je posledica povećanja akciza, ali i rasta PDV-a zbog povećanja ukupne poreske osnovice. Analiza udruženja pokazuje da su državna zahvatanja u ceni benzina 55,2 odsto , a dizela 53,8 odsto.

Zakon o akcizama omogućava Vladi da bez promene tog zakonskog akta smanji taj namet do 20 odsto i da ih nakon prestanka poremećaja vrati na zakonom propisan nivo. Međutim, kako sada stvari stoje, nema mesta očekivanju da će se to dogoditi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here