Održana javna rasprava o predlogu Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta

0
176

Javna rasprava o predlogu Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta održana je u Baroknoj sali gradske kuće. Ovaj Pravilnik  biće usvojen juna meseca, a njemu prethodi javna rasprava i u ostalim gradovima Srbije.

Pravilnik o bezbednosti dece na igralištima uskoro bi trebao da ugleda svetlost dana. Ministarstvo privrede, u saradnji sa lokalnim samouprava i nadležnim institucijama u okviru istih organizuje javne rasprave o ovom Pravilniku na teritoriji više gradova u Srbiji. U Srbiji trenutno ne postoji propis kojim se detaljno definiše kakva oprema na igralištima za decu mora da postoji, a ta oblast je do sada bila regulisana Zakonom o bezbednosti proizvoda.

Ovim pravilnikom  biće tačno određeno mesto gde mogu da se nalaze dečija igrališta, sadržaj informativne table na ulazu, vegetacija, odnosno biljke koje se nalaze na njima, ali i eventualno postavljanje ograda ukoliko se radi o zonama u blizini saobraćajnica.

Ovaj Pravilnik biće u skladu sa evropskim standardima. Deca u Srbiji se više neće igrati na betonu, imaće ograde na penjalicama i zaštite na pregibima kako ne bi povredili ruke ili noge. Takođe, igrališta neće biti otvorena kao sada 24 sata, već će postojati radno vreme, kako se tu ne bi skupljali pijanci i omladina kao do sada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here