Darko Trifunović – Hrvatska ne može da napadne Srbiju

0
131

Hrvatska ne može da napadne Srbiju zato što je u NATO-u, a oružje koje je Srbija nabavila nije ono kojim vi nekoga možete da napadnete, rekao je  direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost Darko Trifunović.

Odnosi Srbije i Hrvatske poslednjih nedelja su se pomalo zategli jer hrvatskoj strani je zasmetala kupovina odbrambenog oružja od strane Vojske Srbije koja se sve više okreće uvozu iz Kine. Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je da mu nije jasna odluka Srbije o kupovini kineskog protivraketnog sistema i da takvo naoružanje “košta, a ne čini razliku”. Milanović je pozvao Srbiju da se jasno “odluči gde pripada” te dodao da Hrvatska Srbiju neće napasti, kao ni Amerika. Kako komentariše ovu Milanovićevu izjavu, ali i kupovinu kineskog protivraketnog sistema pitali smo direktora Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost Darka Trifunovića.

Komentarišući odluku Srbije da kupi kineske odbrambene sisteme hrvatski predsednik Zoran Milanović je izjavio u Rijeci: „Ne znam ko će njih napasti. Njihov novac, njihove odluke, njihova stvar. Oni nisu članica NATO, to ne žele, ostali su bez patrona preko noći. To je jedno vrlo traumatično buđenje, jedan mamurluk verovatno i sad kupuju nekakve kineske sisteme koji su verovatno kopije ruskih sistema, verovatno za klasu slabiji, ali mislim šta će s tim, to je nerazumljivo”.

„Hrvatska ih neće napasti. Amerika ih neće napasti. Ako ih napadne, to im ničemu ne služi. Mogu srušiti opet dva aviona i biti ponosni na to, ali tako se ne dobijaju ratovi”, poručio je Milanović.

„Rat je puno veća, krvavija i obuhvatnija stvar tako da mi nije jasno kakva je to politika. Ja ih ne osuđujem, gledam ih i čudim se”, kazao je on.

Zapitao se još jednom da li će Srbiju napasti Rusija, Hrvatska i Amerika, i pozvao Beograd da izabere stranu kojoj će se prikloniti, navodi Hina.

„Hoće ih napasti Rusija? Ne. Amerika? To ti ništa ne znači. Hrvatska? Neće”, poručio je Milanović.

Komentarišući to što je Srbija podržala isključenje Rusije iz Saveta za ljudska prava, on je naveo da mu je drago ako je sused Hrvatske ”progledao”.

„Drago mi je ako je moj sused progledao i ako će konačno biti pripadnik zapadne zajednice naroda i država”, rekao je hrvatski predsednik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here