Goran Kovačević – Zrenjanin je stradalnik tranzicije

0
163

Zrenjanin je bio veliki industrijski centar naštiman za veliku, a ne za malu zemlju i stradao je u tranziciji. Opet su se pokrenule rasprave da li nam je bitnija životna sredina ili privredni razvoj, rekao je Goran Kovačević, predsednik Odbora za ekonomiju Pokreta slobodnih građana.

Nisu izbledele uspomene na period kada je Zrenjanin bio jedan od industrijskih centara bivše Jugoslavije. U međuvremenu, veliki deo industrije u gradu je zamro pa su javnosti interesantne ali i zabrinjavajuće informacije da se pokreću ogromni industrijski kapaciteti poput Linglonga koji će doneti privredni razvoj ali i potencijalno zagađenje. U Zrenjaninu je, u organizaciji Pokreta slobodnih građana, održana tribina pod nazivom „Ekologija i ekonomija“ na kojoj je prisutnima predočeno da je moguće voditi održivu ekonomsku politiku koja će biti odgovorna prema životnoj sredini i čuvati zdravlje ljudi. Zrenjanincima se obratio i njihov sugrađanin Gorana Kovačević, koji je Zrenjanin označio kao odlično mesto za početak razgovora o povezanosti ekonomije i ekologije. Pitali smo Kovačevića, predsednika Odbora za ekonomiju Pokreta slobodnih građana, šta to povezuje ekologiju i ekonomiju i kako su one isprepletane u Zrenjaninu.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović je povodom ekoloških problema u Zrenjaninu rekao da su oni aktuelni decenijama, te da ne postoji biranje izneđu zdavog okruženja i dobrog standarda.

„Već dugo slušamo da građani moraju da biraju da li žele da finansijski bolje žive, ali u blatu i smeću. Mi ne želimo da pristanemo na takvu vrstu života. Želimo da predstavimo model koji će pomiriti te dve stvari, i bolji ekonomski život i zdraviju okolinu“, rekao je Grbović na tribini „Ekologija i ekonomija“ na kojoj je u Zrenjaninu predstavljen ekonomski program Pokreta slobodnih građana.

Predsednik odbora PSG za ekonomiju Goran Kovačević rekao je da ne veruje da je model ekonomskog razvoja koji primenjuje ova vlast održiv, navodeći da je zasnovan isključivo na stranim investicijama.

Govoreći o problemu zdrave pijaće vode u Zrenjaninu, on je istakao da „nije protiv privatizacije i investicija, ali da voda ili, recimo, odnošenje smeća, ne mogu biti poslovi u privatnom vlasništvu“.

Predsednica Vojvođanskog odbora te stranke Ana Oreg rekla je da Pokret slobodnih građana nema problem sa kineskom kompanijom Linglong, „ali ima problem sa tim da li će država sprovoditi kontrolu poštovanja ekoloških standarda onako kako treba i kako je propisano zakonom“.

„Naši zakoni su dobri ali je pitanje da li se poštuju. Što se tiče ekologije i zdravlja ljudi, to ne može da bude nikakva tajna. Ti uslovi moraju biti transparentni. Glavni ekološki problem je zapravo u nepoverenju prema našim institucijama“, zaključila je Oregova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here