Setva mahunarki

0
84

Mahune se veoma lako uzgajaju, a obezbediće vas sveže ubranim plodovima do kasne jeseni ako ih posejete u intervalima i prilagodite izbor sorti. Mogu biti visoke ili niske. Za visoke će vam trebati kolčevi ili armatura sa mrežom, jer dostižu visinu od dva metra.

Prednost mahunarki je što zahvaljujući azotofiksaciji obogaćuju zemljište i čine ga plodnijim. Kod setve treba da obratite pažnju da niske i visoke sorte ne uzgajate jedne pored drugih, jer se odlikuju negativnim međusobnim delovanjem. Dolazi do usporavanja rasta i razvoja, manji je rod. Posebno biljke niskih ostaju kržljave kada rastu pored visokih. Može se desiti da rod potpuno izostane.

Za setvu je neophodno da se zemlja ugreje i da nema mraza. Zbog toga se u kontinentalnom području ona obavlja od kraja aprila i početkom maja u zavisnosti od vremenskih uslova. Ne treba žuriti, jer je seme osetljivo na hladnoću. Neće mu odgovarati hladna i prevlažna zemlja, ali ni suva i pretopla. Kad je previše vlage, seme je sklono trulenju, a u suvom zemljištu se neće aktivirati i klijati. Može se desiti da posejemo seme i biljke niknu, a temperature se spuste. I pored toga što prežive, one će biti podložne bolestima, kržljave i imaćemo veoma mali rod. U narodu je ova pojava poznata kao “prehlađene mahune”.

Odabir lokacije je veoma važan. Odgovara im dobro drenirano, blago kiselo zemljište. Birajte osunčana mesta, jer  vole sunce. Potrebno je 12h dnevnog svetla. Setva se obavlja u kućice ili redove. Kod setve u kućice ubacuje se četiri do šest semenki. Međuredni razmak za većinu sorti koje su odomaćene na našim prostorima je oko 50 cm. Kod setve u redove razmak između biljaka niskih je pet centimetara i osam centimetara za visoke. Dubina setve se kreće od dva do četiri centimetra u zavisnosti od kvaliteta zemljišta. Kako bi uživali u mahunama tokom celog leta odaberite različite sorte ili ih sejte u razmacima. Sve do kraja avgusta se mogu posejati, ali na kraju setvenog termina birajte one kratke vegetacije.

Razlikujemo: Rane sorte – imaju vegetacijski period od dva meseca; Srednjerane sorte – od 2,5 meseci, pogodne za letnju setvu; Srednje kasne sorte – period vegetacije traje oko tri meseca i Kasne sorte – imaju period vegetacije duži od tri meseca, njih sejemo u prvim rokovima setve.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here