SPC i vernici slave Svetog Iliju

0
107

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju.

Sveti Ilija se smatra jednim od najvećih proroka u hrišćanstvu. Mladost je proveo u molitvama u pustinji. Zbog tačnog predskazivanja događaja bio je proganjan, naročito od izraelskog cara Ahave i njegove opake žene Jezavelje Dobio je ime po staroslovenskom Bogu Perunu, bogu groma. Smatra se da je prelaskom na hrišćanstvo, srpski narod osobine starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, pripisao Svetom Iliji. Zbog toga veliki broj običaja i verovanja potiče još iz prethiršćanskog vremena, a prorok Ilija se još naziva i „Gromovnik“.

Prema narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Takođe, narod kaže, treba dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi. Sveti Ilija “Gromovnik” pada u najsušnije i najtoplije doba godine.

Postoji priča da je upravo Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će da bude suša.Zbog toga se i do danas u seoskim krajevima zadržao običaj da se na Svetog Iliju nikako ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja. Posle Sv. Ilije leto polako prolazi, pa otud’ izreka: „Od Svetog Ilije, sunce sve milije”. U mnogim delovima Srbije organizuju se sabori i poštuju se raznorazni običaji kako dogodine ne bi bilo oluje i grada. Veruje se da je na današnji dan dobro uzeti med radi zdravlja, a majke mažu decu po obrazima medom da bi cele godine bila zdrava.

Prema knjizi otkrovenja Jovanovog drugi dolazak Hristov najaviće Ilija sa Enohom starozavenim prorokom i njihovim stradanjem treba da počne novo probraženje čovečanstva. Veruje se da Sv Ilija nije umro nego da se živ plamenim kočijama vazneo na nebo. Sveti Ilija “Gromovnik” se slavi kao krsna slava, ali se ne kuva žito, upravo jer se smatra da je i danas ovaj svetitelj živ.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here