Odloženi protesti: Izlazimo na ulicu samo ako to učini i Vojvodina

0
102

Udruženje Stig iz Požarevca će se u četvrtak 4. avgusta na sastanku sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem dogovarati oko cene suncokreta.

Juče 1. avgusta zakazan je sastanak koji će se održati u četvrtak 4. avgusta u ministarstvu sa šefom kabineta Ivicom Kojićem i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, kao zaključak okupljanja udruženja Stig iz Požarevca i poljoprivrednika iz Vojvodine. Tema je samo jedna, a to je cena suncokreta. Ono što je trenutno ponuđeno je cena od nekih 70 dinara po kilogramu sa kojom nisu zadovoljni. Planirano je da se razgovora i da se da neko jamstvo za tu cenu, da bi uopšte mogli da razmatraju ponudu, jer je, kako kaže predsednik udruženja Stig Nedeljko Savić, sve “klimavo” i bez ikakvih garancija. Navodi da su problemi u proizvodnji sada već izvesni i da, ako se pre mesec dana nije znalo, sada se zna sigurno. Prinosi će biti smanjeni, a i ukupne površine. Otprilike trećina suncokreta će biti za domaće tržište, dok će se dve trećine izvoziti. “Vlada neće da skine ograničenje cene, za svinjski but su povećali cenu, a za suncokretovo ulje ne žele”, kaže Savić.

Dalje navodi da će se na proteste ići, samo su odloženi za narednu nedelju zbog sastanka, ali njihovo udruženje će izaći samo ukoliko i proizvođači iz Vojvodine to učine. Smatra da nije u redu da oni rade “prljav posao”, da bi ministar posle primio “neka tri čoveka i sa njima pregovarao”. Nedeljko Savić rekao je da najava policije oko pojačane kontrole traktora, kod ljudi ne sme da “pije vodu”, i da Vojvođani moraju da se oslobode, da se ne plaše takvih navoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here