Miodrag Zarković – U Ukrajini je drugačije stanje od onog koje se vidi u medijima

0
544

Situacija na terenu u Ukrajini je potpuno drugačija od izveštavanja srpskih i zapadnih medija izjavio je novinar Miodrag Zarković koji je i boravio u Ukrajini. Ističe da će posebno pamtiti slike razorenog Marijupolja kao i ljude koji leže po ulicama.

Miodrag Zarković dugo je u novinarstvu i jedan je od retkih srpskih novinara koji izveštavaju sa fronta u Ukrajini. Ulazak u grad koji je ruska strana maltene sravnila sa zemljom, te u bazu zloglasnog ukrajinskog puka Azov – dobrim delom sastavljenog od nacista – bio je vrhunac ratnog izveštavanja Miodraga Zarkovića. Dvosatni izveštaj iz baze Azova je najpopularniji snimak koji je sačinio, sa oko 400.000 pregleda na Jutjubu. Kako izgleda rat u Ukrajini iz njegove perspektive i koje scene će posebno pamtiti pitali smo Miodraga Zarkovića.

Zarković je prvi put otišao u Donbas 2016. godine na poziv vlade Donjecke Narodne Republike da bude posmatrač na lokalnim izborima. „Poziv je stigao preko Fonda strateške kulture, ruskog sajta za koji sam tada pisao. Prihvatio sam ga istog časa, jer sam pre toga dve godine pokušavao da se domognem Donbasa, gde sam pomno pratio šta se dešava – kao što je, uostalom, pomno pratila i cela Srbija kada je 2014. tamo izbio rat“ kaže Zarković.

“Prvi put sam boravio u Donjecku nepun dan, ali je između mene i mojih domaćina odmah bila primjetna uzajamna bliskost, tako da sam ih ”ohrabrio” da me pozovu da dođem ponovo, što su oni s osmehom prihvatili i uputili mi poziv već za sledeću nedelju. U toj turi sam prvi put posetio i Lugansk, gde sam primetio iste prednosti. Takođe su me oduševili i njihova kuhinja, mentalitet, čistoća, a posebno me iznenadio donbaski humor. Vrlo su duhovit narod, često i rado spreman na zbijanje šala, pa i na sopstveni račun. Nije možda zgoreg napomenuti i da su im žene prelepe. Hoće to da ostavi utisak na muškarca, pa makar on dolazio i iz Srbije, gde smo takođe okruženi lepoticama“ zaključio je Zarković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here