Promocija romana „Blank“ Feđe Štukana – 26. oktobar, 19 časova, Lion pub

0
183

U sredu, 26. oktobra, u 19 časova u Lion Pub-u u Zrenjaninu, u organizaciji Pokreta Novi Optimizam, biće održano književno veče i promocija autobiografskog romana “Blank” Feđe Štukana.

Pokret Novi optimizam u Zrenjaninu organizuje promociju autobiografskog romana Feđe Štukana pod nazivom „Blank“. Književno veče i promocija biće održani u Lion pabu 26. oktobra u 19 časova, a o knjizi će razgovarati: autor knjige Feđa Štukan, muzičar Radoslav Cvijan, i osnivač Novog Optimizma Branislav Grubački Guta. Razgovor će moderirati Vladana Kojić, spisateljica i profesorka engleskog jezika, dok će odlomke iz romana čitati glumac Miljan Vuković i glumica Danica Grubački.

Autor romana „Blank“ Feđa Štukan je sarajevski glumac, pilot i večiti padobranac. Stalni je glumac u Kamernom teatru u Sarajevu, predavač teorijskih predmeta u pilotskoj školi i strastveni ljubitelj motora. Roman „Blank“ do sada ima najmanje 14 izdanja i već je uvršten kao lektira na jednom univerzitetu u Americi i na Mostarskom fakultetu, a moguće je da postane obavezno štivo i u srednjim školama u Crnoj Gori. Roman je do sada preveden na engleski, francuski i italijanski jezik. S pravom bi se mogao svrstati i među istorijske udžbenike. Napisan je na nagovor Anđeline Džoli i Bred Pita kao moguća građa za igrani film: od snajperiste u specijalnim jedinicama u ratu, beskućnika i heroinskog zavisnika u miru, pa sve do reflektora holivudske „A“ produkcije. Priča o životu i smrti, politici i veri, mržnji i ljubavi – sve je to utkano u roman „Blank“, koji surovo i bez licemerja demistifikuje bosanski rat koji vode lokalni lopovi, aminuju hodže i popovi, a koriste političari svih fela. Blank je i demistifikacija religije. Ova knjiga demistifikuje i državu koja ubija vlastitu decu, a predstavlja na kraju i demistifikaciju međunarodne politike koja, uz šampanjac, kavijar i diplomatski humor posmatra predstavu i aplaudira glumcima koji stvarno umiru na životnoj pozornici pretvorenoj u gladijatorsku arenu.

Ova knjiga se čita u jednom dahu. Štukan piše veoma direktno, kratko i jasno, puca pravo u glavu, bez suzdržavanja i viška reči. Knjiga Blank je stvarna, surova, bolna, tragikomična, neverovatna, svedena na nivo običnog čoveka. „Ovo je knjiga koja nikada nije ni trebala biti objavljena pa sam, misleći da to niko nikad neće čitati, imao slobodu da napišem sve“ kaže Štukan za svoj roman.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here